'Irak'ta bağımsızlık, Suriye'de statü, Türkiye'de demokrasi'

HDP Milletvekili Altan Tan, Kürt sorununda diyalog için PKK'nin silah bırakması gerektiğini söyledi. Tan, bağımsızlık referandumu için de, "Irak’taki Kürtlere bağımsızlık, Suriye’deki Kürtlere statü, Türkiye'de herkese demokrasi" yorumunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Kürt sorununda diyalog için uygun bir zemin olması gerektiğini, bunun için de PKK’nin silahları bırakması gerektiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Tan, "Her ülkenin özgül şartları ayrıdır. Suriye’deki meselesinin netleşmesi lazım. Bunun için de PKK’nin Türkiye’de silahlara veda etmesi lazım. Suriye’de de çoğulcu bir Kürt yapısının ortaya çıkması gerekli. Tıpkı Irak Kürdistanı’nda olduğu gibi, Güney Kürdistan’da olduğu gibi. Şöyle özetleyebiliriz; Irak’taki Kürtlere bağımsızlık, Suriye’deki Kürtlere statü, Türkiye’de de Kürt’üyle, Türk’üyle herkese demokrasi” dedi.

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) ise çözüm süreci konusunun eskidiğini ve yavaş yavaş gündemden düştüğünü belirtiyor. HAK-PAR Başkanı Refik Karakoç, Türkiye ve Kürtler için başlıca konunun Kürdistan Bölgesi’ndeki referandum olacağını ifade etti. Karakoç, “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Barzani'yi ziyaretinin yüzde 90 referandum için olduğunu biliyoruz. Referandumun yapılmaması için” değerledirmesinde bulundu.