Cegerxwîn yerine 15 Temmuz tabelası

Cegerxwîn Gençlik ve Kültür Merkezi’nin tabelası indirildi. Kültür merkezinin adı “15 Temmuz Millet Merkezi” olarak değiştirildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır merkez Kayapınar Belediyezi’nin 2011 yılında hizmete açtığı ve adını Cegerxwîn Gençlik ve Kültür Merkezi olarak belirlediği kompleksin tabelası, belediyeye kayyım olarak atanan Kaymakam Mustafa Kılıç’ın talimatıyla indirildi. Kültür merkezinin bundan böyle 15 Temmuz Millet Merkezi adıyla faaliyet yürüteceği bildirildi.

Kayapınar belediyesi’nin 2011 yılında açtığı kültür merkezinde tiyatro, sinema, resim, müzik kursları veriliyordu. Akademik çalışmaların da yürütüldüğü kültür merkezi, sinema ve tiyatro dalında çok sayıda mezun vermişti. Kürt kültürünü yaşatmak amacıyla inşa edilen kültür merkezinin tiyatro ve sinema salonları ise pek çok etkinliğe ev sahipliği yapmıştı.

CEGERXWİN KİMDİR?

Asıl adı Şehmuz Hesen olan Cegerxwîn, 1903’te Mardin’in Gercüş kasabasının köyününde doğdu. Anne ve babasını erken yaşta kaybedince ablasının yanına yerleşti. 1914 yılında Qamışlı’ya bağlı Amudê nahiyesine göçtüler. Savaş sonrasında Suriye sınırları içinde kaldılar ve tekrar köylerine dönemediler. Medrese eğitimi aldığı sırada Kürt edebiyatının klasik eserleriyle de tanıştı.

Şeyh Said İsyanı sırasında Suriye’ye kaçan Kürt aydınlarıyla tanıştı. Celadet ve Kamuran Bedirxan kardeşlerin çıkardığı Hawar (Çağrı) dergisinin yayın ve dağıtım çalışmalarına da katılır. İlk şiirlerini Hawar dergisinde Cegerxwîn ismiyle yazdı.

Suriye’de birçok Kürt kurumunu bizzat kuran ya da kurulmasına öncülük eden Cegerxwîn, 1979 yılında, 76 yaşında Avrupa’ya geçerek İsveç’e yerleşmek zorunda kaldı. 1984 yılında bu ülkede yaşamını yitiren ve on binlerce kişinin katıldığı bir cenaze töreni ile Suriye’de toprağa verilen Cegerxwîn’in mezarı, Qamişlo ilçesindeki evinin bahçesindedir. (DUVAR)