ODTÜ Rektörü'nden 'ek gelir' yanıtı

ODTÜ'nün 2 Temmuz’daki mezuniyet töreninde öğrencilerin protesto ettiği Rektör Mustafa Verşan Kök, döner sermayeden yüzde 25 pay alma yönündeki kararı Yönetim Kurulu üyelerinin bazılarından habersiz geçirttiği iddiasına yanıt verdi. Rektör bu ödemeyi, ‘maddi kayıpları telafi için YÖK tarafından sağlanan olanak’ olarak savundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) 2 Temmuz günü Devrim Stadı'nda gerçekleşen mezuniyet töreninde öğrencilerin sırtını dönerek protesto ettiği Rektör Mustafa Verşan Kök, protestolarına gerekçelerin biri olarak gösterilen 'rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterin üniversitenin döner sermayesinden yüzde 25’lik pay alma' kararını 'Üniversite Yönetim Kurulu üyelerinin bir kısmının haberi olmadan hayata geçirdiği' iddiasını, öğrencilere elektronik posta göndererek yanıtladı.

ODTÜ Yönetim Kurulu, geçen aylarda döner sermaye gelirlerinden yüzde 25’inin rektör, rektör yardımcısı ve genel sekretere ek ödeme olarak verilmesini görüşmek üzere bir toplantı yaptı. Üyelerin bazılarının itirazları üzerine karar alınamadı. Üyelerin toplantıdan ayrılmasının ardından Rektör Kök kararı, kalan 5 üyeye imzalatarak hayata geçirdi. YÖK Kanunu’na dayanan bu uygulama daha önce ODTÜ’de hiç yapılmadığı için tepkiler de gecikmedi. Mezuniyet töreninde öğrenciler, “Ne sermayenin ne rektörün. ODTÜ bizimdir” pankartı açarak rektöre sırtlarını döndüler.

Hakkındaki iddialarla ilgili öğrencilere elektronik posta gönderen ODTÜ Rektörü Kök, ‘demokratik bir hak olarak gördüğü protestoların, mezuniyet sevincini yaşamak isteyen ailelerin bulunduğu bir ortamda gerçekleşmesinin üzücü olduğunu’ söyledi. Ancak döner sermaye ile ilgili iddialara verdiği yanıtta, kararın Yönetim Kurulu üyelerinin bazılarından habersiz olduğu konusuna girmedi.

2 BİN 500 İLE 7 BİN 700 TL ARASINDA EK ÖDEME

Rektör Mustafa Verşan Kök’ün açıklamasından, döner sermayeden pay almasını ‘maddi kayıpları telafi’ olarak savunduğu bölüm şöyle: “Üniversitemizde Rektör, Rektör Yardımcıları ve Genel Sekreter dışında her unvandaki Öğretim Üyesi ve Yöneticiler ders vermek zorunda olup döner sermaye ve danışmanlık projeleri yapabilirler. İşte tam da bu nedenle bahsi geçen idari görevlerden kaynaklı maddi kayıpları telafi etmek amacıyla YÖK Kanununun 58-f Maddesi oluşturulmuş ve bu görevler için ek ödeme olanağı sağlanmıştır. Bu maddeye (ve ilgili diğer maddelere) göre Döner Sermaye gelirlerinden Rektörlük payı olan rakamın en fazla yüzde 25 oranında bir meblağ, yasa ile bu ödemeler için ayrılır.”

ODTÜ Rektörü, bu kapsamda, alınan kararla rektör, rektör yardımcıları ve genel sekretere yapılan ek ödemenin aylık yaklaşık 2 bin 500 ile 7 bin 700 lira arasında değiştiğini belirtti.