Ergenekon hakim ve savcılarına 600 yıl istendi

Ergenekon Davası'nda istenen cezalar belli oldu. Hakim ve savcılara 3 ile 600 yıl arasında değişen hapis cezası istendi. "İşkence" iddiasıyla ayrıca HSK'ye suç duyurusunda bulunuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, "Ergenekon davası"na bakan 8 eski hakim ve savcılar hakkında iddianame hazırlandı. Hakim ve savcılar hakkında 3 yıldan 600 yıla kadar hapis cezası istendi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheliler hakkında ayrıca, "işkence" iddiasıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) suç duyurusunda bulundu.

Ergenekon davasına bakan 8 hakim ve savcının yargılama aşamasında ihmal ve kusurlarına olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma tamamlandı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Aydıner tarafından hazırlanan 505 sayfalık iddianamede, şüphelilere “görevi kötüye kullanma", “görevi ihmal", "hürriyeti tahdit", "resmi belgede sahtecilik", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme" suçlamaları yöneltildi.

8 kişi hakkında 3 yıl ile 600 yıl arasında değişen hapis cezası talep edildi. Davanın en eski hakimi Köksal Şengün hakkında ise kovuşturma yapılmaması istendi.

Ergenekon davasının sanıkları arasında yer alan CHP Milletvekili Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 13 kişi "şikayetçi" sıfatıyla iddianamede yer aldı.

İSTENEN CEZALAR

Kapatılan Özel Yetkili 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi hakim ve savcıları hakkında istenen cezalar ise şöyle:

- Mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese için toplam 168 yıldan 600 yıla kadar,

- Üye hakim Hüsnü Çalmuk için 30 yıla 123 yıla kadar ,

- Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu için 84 yıldan 314 yıla kadar,

- Üye hakim Fatih Mehmet Uslu hakkında 84 yıldan 307 yıla kadar,

- Üye hakim Ercan Fırat için 112 yıldan 406 yıla kadar,

- Üye hakim Nihat Topal hakkında 67 yıldan 239 yıla kadar,

- Duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Mehmet Murat Dalkuş içinse 3 yıl 6'şar aydan 12'şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Öte yandan Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Mehmet Ali Pekgüzel, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Mehmet Murat Dalkuş, Fatih Mehmet Uslu ve Nihat Topal hakkındaki “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" ile “silahlı terör örgütüne üye olma" suçları ile ilgili soruşturma dosyasının ayrılarak, yetkisizlik kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

HSK'YE SUÇ DUYURUSU

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamede yer alan hakim ve savcılar hakkında, işkence iddiasıyla HSK'ye ayrıca suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk,  Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Engin Aydın, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uçkun Geray , ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, Erhan Gökse, Kuddusi Okkır, Yarbay Ali Tatar, Yüzbaşı Olgun Ural, Kaşif Kozinoğlu ve Albay Tanju Ünal'ın yargılandıkları ya da gözaltına alınmak istenmeleri nedeniyle farklı sebeplerle hayatını kaybettikleri hatırlatıldı.

Suç duyurusunda, “Devlet içerisine sızmış FETÖ Terör Örgütüne mensup şüphelilerin hiyerarşik bir şekilde oluşturdukları; kurgu, iftira, yalan, aşağılayıcı, toplum nezdinde itibar kaybedici, mesnetsiz deliller ile maktullerin itibar, şeref ve haysiyetlerini toplum nezdinde yok ederek iradelerini fesada uğrattıkları, maktuller için hayatı yaşanılmak ve çekilmez bir hale soktukları, iradesi ortadan kalkan maktullerin maruz kaldıkları maddi-manevi işkence sonrası bir kısmının intihar ettiği, bir kısmının ise farklı gerekçelerle haksız eylemlerin sonucu vefat ettikleri anlaşılmıştır" denildi. (DHA)

Etiketler Savcı hakim ergenekon