Yüksekdağ davasına gelen gözlemci: Hâkimler bağımsız değil

Figen Yüksekdağ’ın duruşmasını izlemek üzere Türkiye'ye gelen 15 kişilik Avrupalı heyet mahkemeye sokulmadı. İlk kez gözlemci olarak bir mahkemeye alınmadıklarını belirten Thomas Schmidt, “Yaşadıklarımız gösteriyor ki hâkimler bağımsız değil. Hükümet bize izin vermeyerek kendine zarar veriyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Figen Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu dosyadan ilk kez hâkim karşısına çıktığı davayı izlemek üzere Avrupa’dan 15 kişilik bir heyet geldi. Norveç’ten İngiltere’ye, Fransa’dan Almanya’ya farklı ülkelerden hukukçu, siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yer aldığı gözlemci heyet saatlerce davanın görüleceği duruşma salonunun bulunduğu koridora dahi sokulmadı. Uzun süren görüşmeler sonunda duruşma devam ederken 5 kişilik bir heyetin salona girmesine izin verildi sonra o heyet tekrar çıkartıldı.

Salona giren ve hemen çıkartılan grupta bulunan ‘Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Hukukçular Derneği’ Genel Sekreteri Thomas Schmidt, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada şaşkınlığını gizlemedi. Schmidt, “Bir duruşmaya gözlemcilerin alınmaması bizim için ilkti. Birçok duruşmayı takip ediyoruz ve bunlar genelde siyasi duruşmalardır. Yabancı gözlemcilerin mahkemeye alınmamasının mantıklı hiçbir açıklaması yok. Bunun, hükümetin gerilimi tırmandırma politikalarının bir parçası olduğunu düşünüyoruz.”

heyet Yabancı heyette yer alan gözlemciler duruşmayı izleyemedi.

'HÜKÜMET BİZE İZİN VERMEYEREK KENDİSİNE DE ZARAR VERİYOR'

Thomas Schmidt, salona girmelerine önce izin verilip ardından karar değiştirilmesini ise şu sözlerle yorumladı, “Hâkim başta 5 kişinin girmesine izin verdi. Ancak o sırada belli ki bir yerlerden emir alındı ve girişimiz engellendi. Bu da gösteriyor ki hâkimler bağımsız değil. Bir taraftan da hükümetin yabancı gözlemcilerden neden bu kadar korktuğunu merak ediyorum doğrusu. Biliyorsunuz biz zararsız gözlemcileriz ama anlaşılıyor ki Hükümetin bize yönelik çeşitli fantezileri var. Yabancı gözlemcilere izin vermeyerek aslında kendine de zarar veriyor hükümet. Biz de bu durumu rapor edeceğiz elbette.”

NE OLMUŞTU?

Figen Yüksekdağ’ın duruşmasını izlemek üzere Avrupa’dan gelen gözlemci heyetin duruşma salonuna girişine polis izin vermedi. Polis barikatını aşamayan heyet için HDP’nin hukukçu milletvekilleri devreye girdi. Filiz Kerestecioğlu, Meral Danış Beştaş ve Ayşe Acar Başaran’ın duruşma için adliyede görevlendirilen Emniyet yetkilileri ile görüşmeleri de sonuç vermedi. Heyet için önce Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiği söylendi daha sonra Dışişleri Bakanlığı’ndan.

Duruşma başladıktan sonra Yüksekdağ’ın avukatlarının durumu mahkeme başkanına anlatması ve ısrar etmeleri üzerine başkan heyetten 5 kişinin içeri girmesine izin verdi. Bir süre sonra avukatların polislerin heyeti içeri almadığını hatırlatması üzerine mahkeme başkanı duruşmaya ara vererek dışarı çıktı. Kısa aranın ardından 5 kişilik heyet duruşma salonuna alındı. Ancak bu kez de polis amirleri gelerek heyetin dışarı çıkması gerektiğini söyledi. O sırada salona dönen mahkeme başkanı, “Adalet Bakanlığı’ndan izin almaları gerekiyor. Onlar da kurallara uysunlar. Zaten yabancılar” dedi. Savunma avukatlarının itirazları üzerine mahkeme başkanı “Siz onların vekili misiniz?” diye çıkıştı.

Duruşmayı izleyemeyen heyette kimler vardı?

Hakan Taş -  Almanya Sol Parti (Die Linke) Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili

Giacomo Filibeck - Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Genel Sekreter Yardımcısı

Evin İncir - Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Temsilcisi

Thomas Schmidt- Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Hukukçular Derneği Genel Sekreteri

Ilias Panchard - Ekolojist aktivist

Isabelle de Almeida - Fransa Komünist Partisi Ulusal Konsey Başkanı

Meline Le Gourrierec - Fransa Komünist Partisi Temsilcisi

Jean-Christophe Sellin - Fransa Sol Parti/Avrupa Sol Parti Temsilcisi

Corinne Morel Darleux - Fransa Sol Parti/Avrupa Sol Parti Temsilcisi

M. Ali Çelebi - Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Temsilcisi

Sultan Şahin - Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Alevi Kadınlar Birliği Temsilcisi

İbrahim Doğuş- İşçi Partisi'nden (Birleşik Krallık) Herringey Belediye Meclis Üyesi

Arnljot Ask - Norveç Kürt Halkı ile Dayanışma Derneği Temsilcisi

Maria Hessen Jacobsen - Norveç Hukukçular Derneği Temsilcisi

Gülay Tolu - Sosyalist Kadınlar Birliği Temsilcisi