'Başbağlar en büyük katliamlardan'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Adalet Yürüyüşü öncesi Başbağlar köyü muhtarını telefonla aradığını belirtti. Kılıçdaroğlu, "Başbağlar Cumhuriyet tarihimizin en büyük katliamlarından" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü'nün sabah etabına başlamadan önce yaptığı açıklamada, bugünün Başbağlar Katliamı'nın yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Cumhuriyet tarihimizin en büyük sivil katliamlarından birisi oldu. Başbağlar'da 33 vatandaşımız terör örgütü mensupları tarafından katledildi. Sabah muhtarı aradım. Anmaya her yıl milletvekili arkadaşlarımız giderdi. Bu yıl il başkanımız ve bir grup partili arkadaşımız gidecek. Muhtar beye bunu ifade  ettim. Anlayışla karşıladı. Biz yine Başbağlar Köyü'ne bütün mukimlerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Umarız Türkiye bu tür felaketlerle karşı karşıya kalmaz" diye konuştu.

5 Temmuz Başbağlar Katliamı'nda ne olmuştu?

2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta Madımak Oteli’nde çoğu Alevi 33 yazar, düşünür, ozan ile 2 otel çalışanının yakılarak öldürülmesinden üç gün sonra Erzincan'ın Başbağlar Köyü'nde PKK tarafından 32 sivil öldürüldü. Olayda öldürülenlerin üzerine 'Sivas'ın intikamı alınmıştır' yazılı bildiriler bırakıldı. Olayda yaralanan muhtar Ali Akarpınar Türkiye gazetesine, yaşadıklarını şöyle anlatmıştı: “…Akşam namazı camideydik. Eli silahlı militanlar geldi, çok gençtiler, bizi köyün yukarısına çıkardılar. Doğrusu itmediler, kakmadılar, zorlamadılar. Kadınları da kuru bir dere yatağına toplamışlar. Takriben yarım saat, belki üç çeyrek örgüt propagandası yaptılar. Meğer bizi oyalıyorlarmış, aşağıda evleri talan ediyor, yağma yapıyorlarmış o anda. Ne zamanki kesif bir duman yükseldi köyün yakıldığını anladık. Zaten evlerimiz ahşap ve bitişik nizam. Üstü ot, altı ahır, Nasıl berbat bir koku anlatamam. Bak, hayvanların çığlıkları hâlâ kulaklarımda. (…) Biz 40 kadar militan saydık ama istihbarata sorarsan 100 kişi civarındalar. Birden ateş emri verildi, ilk kurşunu göğsümden aldım, koltuk altımdan çıktı. Düşmüş bayılmışım herhalde beni öldü sandılar. Bir ara gözümü açtım köy alev duman. (…) Köye itfaiye hiç gelmemiş, ben 2 ay sonra döndüm enkaz için için yanıyordu hâlâ. İnanır mısınız buraya bir sene kuş gelmedi, kedi köpek kalmadı ortalıkta.”

Katliamdan sonra bir PKK itirafçısı, saldırıyı gerçekleştiren grubun liderinin 'İsa' kod adlı Orhan İlbay olduğunu, saldırı emrini veren kişinin ise 'Dr. Baran' kod adlı Müslüm Durgut olduğu söyledi. Katliamla ilgili üç yıl süren davada bir sanık örgüt üyeliğinden 3,5 yıl, itirafçı sanık da 14 yıl hapis cezası aldı.