Gazeteci-ressam Zehra Doğan’ın resim malzemelerine cezaevi yasağı

Tutuklu bulunan gazeteci-ressam Zehra Doğan'a cezaevinde resim malzemesi verilmediği belirtildi. Doğan'ın avukatı engellemenin hukuk dışı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci-ressam Zehra Doğan’a resim malzemesi verilmiyor. Doğan'ın avukatı Kamuran Tanhan, “Mevzuata ve uluslararası sözleşmelere aykırı hareket edilerek tamamen keyfi bir biçimde kendisine boya ve resim malzemeleri verilmemesi açık bir hak ihlalidir” diyerek, hukuki yollara başvuracaklarını belirtti.

Gazetesujin'in haberine göre kesinleşmiş cezası olduğu gerekçesiyle 12 Haziran’da Diyarbakır’dan Mardin’e gittiği sırada gözaltına alınan ve ardından Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülen gazeteci-ressam Zehra Doğan’a resim malzemesi verilmiyor. Ailesi aracılığıyla yaşananları aktaran Zehra, resim malzemesi için cezaevi yönetimiyle görüştüğünü belirterek, şunları anlattı:

“Cezaevi yönetimi resim malzemeleri için savcılıktan özel izin almam gerektiğini belirtti. Bunun üzerine savcılığa verilmek üzere dilekçemi hazırladım. Cezaevi müdürü, ‘içeride resim, takı, bileklik yapmak yasak, savcı izni olsa bile biz buna izin vermiyoruz’ diyerek, dilekçemi kabul etmedi.”

ULUSLARARASI ÖDÜLLÜ BİR RESSAM'

Doğan'ın avukatı Kamuran Tanhan, cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin OHAL ile beraber Türkiye’de 'inanılmaz bir boyuta ulaştığını' söyledi. Tanhan, “Müvekkilimiz Zehra, tanınan ve uluslararası ödüller alan bir ressamdır. Mevzuata ve uluslararası sözleşmelere aykırı hareket edilerek tamamen keyfi bir biçimde kendisine boya ve resim malzemeleri verilmemesi açık bir hak ihlalidir.”

Hukuki yollara başvuracaklarının altını çizen Kamuran, sonuç alınmaması halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne başvuruda bulunacaklarını belirtti.