OHAL komisyonundan 6 ay umut yok!

OHAL işlemlerini incelemek için kurulan komisyonun başkanı Menteş, HSK'ya yazı gönderdi. Yazıyı değerlendiren Yrd. Doç. Altıparmak'a göre OHAL Komisyonu'nun 6 aydan önce çalışmaya başlaması mümkün değil.

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - Kanun Hükmünde Kararnameyle kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanı Selahaddin Menteş, Hakim ve Savcılar Kurulu'na bir yazı göndererek mahkemelere intikal edilen dosyaların bireysel başvuruların tamamlanmasını ardından komisyona iletilmesini istedi.

Komisyon Başkanı’nın yazısını değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, bu talebin OHAL Komisyonunun yaklaşık 6 ay inceleme yapamayacağı anlamına geldiğini belirtti. Altıparmak, “Buna göre, halen idari yargıda dava açmış bulunanlarla ilgili bir talepte bulunuluyor. İdari yargıda dava açanların dosyalarının, komisyona yapılacak başvuruların tamamlanmasından itibaren gönderilmesi isteniyor” dedi.

'YIL SONUNU BULUR'

Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, bu talebin ne anlama geldiğini şu sözlerle değerlendirdi: “Başbakanlık 1 ay sonra başvuruların alınacağını ilan edecek. 60 gün süreyle başvurular yapılacak. Ancak bu 60 gün bittikten sonra idare mahkemelerinin önünde devam eden davalar komisyona yollanacak. Etti mi size 3 ay. Bu dosyaların yollanması da 15 gün ila 1 aya yayılsa, etti 4 ay. Doğal olarak hem Komisyona hem de idari yargıya başvuran çok sayıda insan olduğu için bunlar birleştirilecek, ayıklanacak, tasnif edilecek. İyimser bir tahminle bu da 2 ay alır. Yani toplamda kaba bir hesapla 6 ay eder. Bir başka deyişle, OHAL Komisyonunun çalışmaya başlayıp karar vermesi tahminimce yıl sonunu bulur. 2016 yılının Eylül ayında ihraç edilen bir kişinin başvurusu en iyi ihtimalle 2018 başında incelenmeye başlayacak. 7 kişilik Komisyonun 100 bini aşkın başvuruyu KHKde öngörüldüğü üzere 2 yılda bitirmesi imkansız ama bunu yapsa bile bazı kişiler ihraçtan 3,5 yıl sonra idari kararı almış olacak.”

ohal