Zozan Özgökçe'ye dava: İroni de suç oldu!

KHK ile kapatılan VAKKAD'ın kurucusu kurucusu Zozan Özgökçe'ye dava açıldı. Çoğu sosyal medya paylaşımlarına dayandırılan suçlamaları kabul etmediğini belirten Özgökçe, "Bu iddianame ile düşünmek, ironi yapmak ve kızmak da artık suç haline geldiği" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Van Kadın Derneği'nin (VAKKAD) kurucusu Zozan Özgökçe hakkında 'örgüt propagandası', 'Cumhurbaşkanı'na hakaret', 'devletin kurum ve kuruluşlarını aşağılamak' iddiasıyla dava açıldı. Özgökçe'ye yöneltilen suçlamaların çoğu sosyal medya paylaşımlarına dayandırılıyor.

Özgökçe, kendisine yöneltilen bu suçlamalar nedeniyle 27 Ocak'ta gözaltına alınmıştı. Özgökçe'nin yazarı olduğu Gazete Emek'te yer alan habere göre Özgökçe hakkında Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması 4 Ekim'de görülecek.

Davaya tepki gösteren Özgökçe, hazırlanan iddianame ile düşünmenin, ironi yapmanın, kızmanın ve görüş bildirmenin de artık suç haline geldiğini söyledi.

'FİKİRLERİM SUÇ DEĞİL'

Yaptığı ve paylaştığı her şeyin düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde olduğunu ifade eden Özgökçe, şöyle dedi: "Fikirlerim suç değil ancak onların suçlarını açığa çıkardığı için onların penceresinden yanlış görülebilir. Ben yazdıklarımı, vicdansızlara, ırkçılara, faşistlere, kadın düşmanlarına hitaben yazdım. Bunları kim üzerine alıyorsa onlara yazdım. Bunların evrensel insan haklarından, düşünce ve ifade özgürlüğünden haberleri yok."

Anayasanın 26. maddesine göre 'herkesin düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip' olduğunu belirten Özgökçe, şöyle devam etti.

"İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19. maddesine göre ise: 'Herkesin görüş ve anlatım özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak, görüş edinme ve herhangi bir yoldan ve hangi ülkede olursa olsun bilgi ve düşünceleri arama, alma ve yayma özgürlüğünü içerir'. Beni bu doğuştan gelen haklarımdan dolayı da kimse dava edemez, gözaltına alamaz ve tutuklayamaz. Hatta haksız bir şekilde gözaltına aldıkları için bana, çevreme ve aileme borçludurlar. Bu ülkede haksızlığa uğrayan herkesin bunlardan alacağı var. Beni tutuklayamazsınız."

VAKKAD'IN ÇALIŞMALARI

Zozan Özgökçe’nin kurucuları arasında olduğu VAKAD, 2004’te kuruldu. Dernek şiddet gören kadınlara hukuksal, sosyal, ekonomik, psikolojik destek veriyor, 2011 Van depreminde zarar gören bölgelerde çalışma yapıyordu. Dernek haftada üç gün mülteci kadınlara İngilizce ve Türkçe okuma yazma dersleri veriyordu. Yılda 200’den fazla seminer düzenliyor, kadının insan hakları, finansal okur-yazarlık, liderlik konusunda kadınlara eğitim veriyordu.