Erdoğan seçim sisteminin değiştirilmesini önerdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milletvekili seçimleri için dar veya daraltılmış seçim bölgesi alternatiflerinin tartışılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, Gülen cemaatine de seslendi: Günler, aylar, yıllar gelip geçecek ama o bekledikleri bahar hiç gelmeyecek!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM'de düzenlenen iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, milletvekili seçim sisteminin değiştirilmesi önerisinde bulundu. 16 Nisan referandumuyla Türkiye tarihinin en önemli reformunun hayata geçirildiğini öne süren Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

YASAMA VE YÜRÜTME ÇOK FAZLA İÇEÇE: Ülkemizin yönetim pratiğinde hükümeti kuran siyasi kadro, aynı zamanda Mecliste de çoğunluğa sahip olduğu için yasama ile yürütme çok fazla iç içe geçiyor, bundan da en fazla Meclis zarar görüyordu. Meclisin, Bakanlar Kurulunda hazırlanan ve Meclise sevk edilen tasarıların onay merci durumuna düşmesi milletvekillerimizin çalışma şevkini de kırıyordu. Yeni sistemde artık ne Bakanlar Kurulunun ne de bütçe dışında cumhurbaşkanının Meclise kanun tasarısı gönderme yetkisi bulunmuyor. Tüm kanunlar milletvekillerimiz tarafından hazırlanacak, görüşülecek, tartışılacak, oylanacak ve yürürlüğe girecek. Bir başka ifadeyle, bu sistemde kanun yapma tekeli sadece kağıt üzerinde değil, fiilen de Meclisin yetkisine veriliyor.

SEÇİM ALTERNATİFLERİ TARTIŞILMALI: Önümüzdeki süreçte hem yeni sisteme hazırlık mahiyetindeki uyum yasalarının çıkartılması hem de seçim kanununda köklü değişiklikler yapılması gerekiyor. Milletvekilleriyle seçmenleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için dar veya daraltılmış seçim bölgesi alternatifleri başta olmak üzere demokrasimizi güçlendirecek tüm teklifleri tartışmalıyız.

BEKLEDİKLERİ BAHAR HİÇ GELMEYECEK: Günler, aylar, yıllar gelip geçecek ama o bekledikleri bahar hiç gelmeyecek. Kulaklarına fısıldanan haberlerin, rüyaların, mesajların, sözlerin, vaatlerin hepsinin de birer yalandan, hezeyandan ibaret olduğunu çok geçmeden anlayacaklar."