Duvar Arkası: AK Parti'deki cılız çıkış 'yeni süreç' doğurmadı

Yeni bir müzakere sürecinin yakın zamanda başlaması neden zor? Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na neden kırıldı? AK Partili gencin darbe sanıklarına tek tip elbise giydirilmesi talebine AK Partili milletvekili ne yanıt verdi? Baskın Oran dahil bir çok Mülkiyeli hoca artık berberlerine de gidemiyor... Meclis'te görüntü kirliliği yaratan klimalara 'plastik' çözüm! Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

YAKINDA, YENİ BİR MÜZAKERE SÜRECİ... YOK!

HDP, mayıs ayı başında “yeni bir barış planı ve yol haritası” üzerinde çalıştığını duyurmuştu. Beklenti, bu planın 21 Mayıs’ta gerçekleşen kongrede açıklanacağı yönündeydi. Ancak Kongre’den sadece “demokrasi ve barış mücadelesi eylem planı hazırlayalım” çağrısı çıktı.

AK Parti’ye yakın bazı isimler arasından cılız da olsa yeni bir müzakere sürecini ima eden açıklamaların yapıldığı döneme denk gelen bu çağrı, "Yeni bir müzakere süreci olabilir mi?" beklentisine yol açtı. Ancak milletvekillerinin devam eden tutukluluğu, parti yöneticilerine dönük bitmeyen operasyonlar ve milletvekilliklerinin düşürülmeye başlanması bu umudu kısa sürede rafa kaldırdı. Zaten HDP kongresinin hemen ardından da, PKK yöneticilerinden Mustafa Karasu'nun Yeni Özgür Politika’da “Erdoğan’dan çözüm beklemek gaflettir” dediği bir yazısı yayınlandı.

Tek çözümün demokrasi mücadelesinin güçlendirilmesi ve 'barış sesinin yükseltilmesi' olduğunu düşünen HDP'nin önüne koyduğu mücadele planı için kongrenin üzerinden geçen 20 günde adım atmaması ise merak konusu. Partililer bu gecikmeyi kongre sonrası parti organlarının oluşturulma süreci ve Ramazan ayının başlaması ile açıklıyor. 13 Haziran’da yapılacak MYK’da etraflıca ele alınıp nasıl bir çalışma yapılacağının netleşeceği söyleniyor.

BİNALİ YILDIRIM KILIÇDAROĞLU’NA KIRILDI

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın Meclis’te grubu bulanan partilere yaptığı İç Tüzük değişikliği davetini reddeden CHP’nin gerekçesine Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘kırıldığı’ öğrenildi. CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan ret gerekçesini, "Meclis Başkanı’nın yaptığı davete Genel Başkanımız katılmayacak… Davet mevzuata uygundur ama teamüllere aykırıdır. Başbakan Binali Yıldırım, partisinin lideri değildir” sözleriyle açıklamıştı.

kemal-kilicdaroglu-binali-yildirim-karosel .

Binali Yıldırım partinin önde gelen bazı isimlerini arayarak bu açıklamaya 'kırıldığını' söyledi. CHP’nin açıklaması, AK Parti Meclis Grubu’nda ve Genel Merkezinde eleştirilere neden oldu. AK Parti yöneticileri tepkilerini, “Lider seçim kazanan kişidir. Kemal Kılıçdaroğlu, referandumla birlikte, girdiği 8 seçimi de kaybetmiştir. Bu nedenle lider değildir. Biz de çıkıp kamuoyuna bunu mu söyleyelim?” sözleriyle dile getirdiler.

Meclis kulislerinde İsmail Kahraman’ın İç Tüzük davetine ilişkin farklı yorumlar yapılıyor. “Aslında İç Tüzük değişikliğinde uzlaşılmayacağını bilen Meclis Başkanı, bunu özellikle medyanın önünde yaptı ki, AK Parti kamuoyuna, ‘muhalefet işi yokuşa sürüyor, uzlaşmıyor’ diyebilsin” deniyor.

feto1 .

AK PARTİLİ GENCİN 'FETÖ'CÜLERE TEK TİP KIYAFET' TALEBİNE VEKİLDEN AİHM YANITI

Darbe girişimi sonrası en büyük FETÖ davaları Ankara’da görülmeye başlandı. Sincan’da yeni yapılan bir duruşma salonunda görülen davalara ilginin yüksek olduğunu söylemek mümkün değil. Tepkilere yol açan bu durum üzerine AK Parti harekete geçti ve tüm davaların parti yöneticileri ve milletvekillerince izlenmesi talimatı verildi. AK Partili bakan ve milletvekilleri duruşma salonlarını doldururken bu kez “Ergenekon davalarını adım adım izleyen CHP’liler bu davaları neden takip etmiyor” eleştirileri gelmeye başladı.

FETÖ davalarıyla ilgili en büyük eleştiriler ise sanıkların tutumu ile ilgili. Savunmalardaki inkar ve ret tutumu büyük tepki topluyor. Geçtiğimiz hafta AK Parti grubunu izlemeye gelen bazı vatandaşların milletvekiline yakınmaları bu açıdan dikkat çekiciydi. FETÖ sanıklarının kravat takıp, takım elbise ile duruşma salonuna gelmesinden büyük rahatsızlık duyduklarını anlatan partili genç, “Tek tip kıyafet giydirilemez mi?” diye sordu. Genci anlayışla karşılayan kadın milletvekili, “Bu önceden yapılmalıydı. Ama dava sürerken böyle bir değişiklik yapmak bizi sıkıntıya sokar. Zaten bizi AİHM’de zor durumda bırakma çabası var. Buna izin vermemeliyiz” diyerek ikna etmeye çalıştı.

KHK’LAR MÜLKİYE’NİN BERBERİNİ DE ETKİLEDİ

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’ne KHK’larla ihraçların ardından okulun öğrencileri ve hocaları dışında kimse alınmıyor. Rektörlüğün talimatıyla ihraç edilen hocalar, eski öğrenciler hatta emekli hocalar bile kampüse sokulmuyor. Hal böyle olunca Mülkiye’nin emektar berberi yıllardır düzenli müşterisi olan çok sayıda ismi artık göremiyor.

Aralarında Baskın Oran’ın da bulunduğu birçok hoca SBF’de, kütüphaneye giden koridorda bulunan ‘Mülkiye Berber’e saçını kestiriyordu. Çırak olarak girdiği dükkânda ustalığa yükselen ve 15 yıldır Mülkiye’nin berber salonunda çalışan ‘Berber Akif’e ve aynı salonda çalışan ‘Berber Yusuf’a saçını kestiremeyen hocalar kendilerine yeni berber ararken ‘KHK’lar Mülkiye’nin berberini de etkiledi’ esprisi yapılıyor.

kutu .

MECLİS'TE 'PLASTİK' ÇEVRE DUYARLILIĞI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Meclis’in onarımı ve tadilatı için başlayan çalışmalar sürüyor. Bombalanan yerlerin onarımına Meclis kulislerinin yenilenmesi eklendi. Ardından iktidar ve muhalefet kulislerinin çıkışlarındaki bahçelere iki ayrı kafeterya inşa edildi. Yapılan her değişiklik özellikle muhalefet partilerinden milletvekillerinin eleştirilerine maruz kalıyor. Meclis’in tarihi dokusunun bozulması, yapı grubunun bütünlüğünün bozulması ve betonlaşma en çok yöneltilen eleştiriler. Zeytinlik alanların yatırıma açılması tasarısıyla birlikte çevre tartışmaları da büyüdü. Böyle olunca Meclis yetkilileri Meclis’in gözde bahçesinde görüntü kirliliğine yol açan noktalarda düzenlemelere gitti. Bahçelerdeki dev klimaların yarattığı görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması için klimaların çevresi demir kafesle kapatıldı. Demir kafes de plastik sarmaşıkla donatılarak klimalar görünmez kılınmaya çalışıldı. Her ne kadar Meclis bahçesindeki görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak için bu düzenleme yapılsa da doğanın en büyük düşmanı plastik ile yapılan 'gizleme' çevrecilerin dikkatinden kaçmayacak gibi.