'ABD Gagarin'in uzaya gittiğini Türkiye'den öğrendi'

Kocaeli Müze Müdür Vekili Rıdvan Gölcük: "ABD, Rusya'nın uzaya Yuri Gagarin'i gönderdiğini Karamürsel'deki üssünden öğrendi."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kocaeli Müze Müdür Vekili Rıdvan Gölcük, ABD'nin, Karamürsel'de istihbarat için kullandığı fil kafesi ile geçmişte Sovyetler Birliği'ni dinlediğini söyledi. Gök "İstihbarat için fil kafesi diye bir yapı bulunuyordu. Amerika bununla Sovyetleri dinliyordu. Yuri Gagarin'in uzaya gittiği buradan dinledi" dedi.

'RUS SALATASINDAN AMERİKAN SALATASINA'

Kocaeli Müzesi Seniha Sami Moralı Konferans Salonu'nda Müzeler Haftası nedeniyle düzenlenen konferansta Rıdvan Gölcük, 'Rus Salatasından Amerikan Salatasına' başlığı altında bir konuşma yaptı.

ABD'nin, Sovyetler Birliği'nin uzaya insan göndereceğini Karamürsel'deki 'fil kafesi' sayesinde öğrendiğini söyleyen Rıdvan Gölcük, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Olay şu ki; Karamürsel Askeri Hava Üssü'nün önemi 1950'li yıllarda ortaya çıkıyor. Çünkü burada istihbarat için fil kafesi diye bir yapı bulunuyor. Amerika bununla Sovyetler'i dinliyor. Ve en önemli konulardan biri ise 1961 yılında Yuri Gagarin'in uzaya gittiğini buradan dinleniyor. Rusya dışında dünyada bunu ilk bilen tek yer Karamürsel oluyor. Bu anlamda bizim için çok önemli. CIA eski başkanı da bununla ilgili bir anısında yazmış. Çünkü bizde konuşulan bir konu değildi. Kısaca uzaya adam gönderilmesini ilk kez Karamürsel Askeri Üssü öğreniyor." (KOCAELİ/DHA)