Beştaş: AYM karar vermezse AİHM karar vermeli

Meral Danış Beştaş, AYM'nin 7 aydır tutuklu vekillerin durumuna ilişkin karar vermemesine tepki gösterdi. Beştaş; "AİHM sürenin makul olmadığına karar verebilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, 21 Nisan’da tahliye edilmesinin ardından, cezaevinde yaşananları, HDP milletvekillerinin tutukluluk hallerini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tutumunu, değerlendirdi.

Dihaber'e konuşan Beştaş, tutuklu vekillere ilişkin olarak “Anayasa Mahkemesi yeterince gecikti. 7 ay oldu ve AİHM bu sürenin makul olmadığına karar verebilir” dedi. Beştaş, Cumartesi günü yapacakları kongreyle birçok derde deva olacaklarını vurguladı.

'AYM YETERİNCE GECİKTİ'

"Anayasa Mahkemesi’ne ne kadar tarafsız ve bağımsız denilebilir ki!” diyen Beştaş, AYM Başkanı’nın “KHK’ye bakma yetkimiz yok” dediğini ve bununla da kanunsuz KHK’lerin çıkmasına onay vermek anlamına geldiğini dile getirdi. Bu tavrın siyasetten bağımsız olmadığını dile getiren Beştaş, denetim süreci olmadan yüz binlerce kişinin ihraç edildiğini ve bunlardan 37 kişinin intihar ettiğini söyledi. Beştaş, “Milletvekillerinin davasında da karar vermemesinde hukukla açıklanacak bir izahı yoktur. Çünkü kendi kararı var. Biz de diyoruz kendi kararınıza uyun. Hukukta içtihat bağlayıcıdır. Tehdit edilmiş bir mahkemeden bahsediyoruz. AYM yeterince gecikti. Ve bir an önce karar vermesini istiyoruz. Yoksa AİHM karar verir. Bence AİHM karar vermesi gerekir. AİHM’de makul süre vardır. 7 ay oldu ve AİHM bu sürenin makul olmadığına karar verebilir. İç hukuk, AYM başkanın açıklamalarına bakılarak AİHM karar vermelidir. 1992 yılında köy yakmaları, faili meçhul cinayetlerinde AİHM iç hukuk yollarının tüketilmesine gerek yoktur deyip karar verdi. Şimdi de aynısı yapabilir. Çünkü iç hukukta biat eden bir yargıyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği ve parti üyeliğinin düşürülmesi nedeniyle partisinin 20 Mayıs’ta zorunlu kongreye gitmesiyle ilgili konuşan Beştaş, yapacakları kongrenin birçok derde deva olacağını ve yeni kararlaşmalarla çıkacaklarını dile getirdi. Referandum sonrasında HDP olarak hiçbir şeyin 16 Nisan öncesinde olduğu gibi olamayacağı görüşünde olduklarını anlatan Beştaş, 16 Nisan Türkiye’de milat kabul edecek bir tarih olarak görüleceğini ifade etti. Beştaş, “Biz yeni bir yol bulmak zorundayız. İddiamız büyüktür. Bu ülkede en önemli ihtiyaç barıştır. AKP de bu güvenlik politikalarıyla daha fazla ilerleyemez. Türkiye’de demokrasiyi inşa etmek zorundayız. Kongrede de bunları konuşacağız. Bu kadar tutuklulara rağmen her şeyi başarabilecek güçteyiz. Bizim farkımız düşüncelerimizdeki ısrarımız, haklılığımız ve istikrarımızdır. 4 ay önce cezaevine girmeden önce ne söylediysem şimdi de aynı şeyleri söylüyorum. Geri adım atacak değilim. Biz direnerek bu partiyi yürütebiliyoruz. Bu kadar baskı olmazsa daha çok büyüyeceğimizi de biliyorum. Biz yolumuza devam edeceğiz. Bizim geleneğimizde boyun eğme yoktur” diye konuştu.