TBMM Camisi'nin yıkımına Mimarlar Odası'ndan tepki

Mimarlar Odası Ankara Şubesi TBMM Camisi'nin yıkımının gündemde olduğunu belirtti. Mimarlar Odası karara tepki göstererek "Bu moderniteye vurulmuş bir darbedir, kültür kıyımıdır” açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ağahan ödüllü, mimar Behruz Çinici ve oğlu Can Çinici tarafından tasarlanan TBMM Camisi’nin yıkılmak istendiğini gündeme taşıdı. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan "Bu moderniteye vurulmuş bir darbedir, kültür kıyımıdır" sözleriyle  yıkım iddialarına tepki gösterdi.

'HEPİMİZİN ORTAK DEĞERİ'

Mimarlık örgütleri ve mimarlar odası olarak caminin yıkılmaması için TBMM’de grubu bulunan bütün partilerden görüşme talebinde bulunduklarını belirten Candan, CHP, HDP ve MHP’den bu kapsamda görüşme talep ettiklerini belirterek, “Gelenekselle moderni birleştiren, sadeliği ve dinginliği ile, inancın 1400 yıl önceki camisini günümüze yorumlayan TBMM Camisi hepimizin ortak değeridir. Ölçeği ve zarafeti ile insanı içine alır, inanç insanın içindedir, gösterişte değildir” dedi.

'CAMİNİN YIKIM KARARI VERİLDİ'

Açıklamada konuşan Şube Başkanı Candan Koruma Kurulu'nun bu yapıyı tescil etmediğini ve ardından dava açıldığını aktardı. Candan, Mahkeme kararıyla caminin tescil edildiğini Kültür Bakanlığının bu karara itiraz ettiğini söyledi. “Siyaset bu camiyi yıkmak için, yapının tescilini kaldırdı” diyen Candan şöyle devam etti: “Bu karar bozma süreci ile birlikte caminin yıkım süreci tekrar gündeme geldi. TBMM biz kamuoyunun gündemine taşıdığımıza ‘Hayır biz o camiyi yıkmayacağız’ diyor. Fakat biz biliyoruz ki, caminin yıkım kararı verildi.”