Erdoğan askerleri sordu, Çipras 'Lozan' dedi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Çin'de yaptığı görüşmede konuşulanlar, her iki ülke medyasında farklı yönleriyle öne çıktı. Yunanistan hükümeti 'Lozan' vurgusu yapıldığını açıklarken, Türkiye tarafında 'darbeci askerlerin iadesi' vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Çin’de görüştü. Başkent Pekin'deki bir otelde görüşen iki lider 70 dakika boyunca Türk-Yunan ilişkilerindeki son gelişmeleri masaya yatırdı.

Yunanistan hükümetine yakın kaynaklar görüşmenin içeriğine yönelik Ankara’nın basın ile paylaştığı bilgilerden farklı nüansları ön plana çıkarıyor. Atina’ya yansıyan son bilgilere göre Çipras Erdoğan ile görüşmesinde 'Lozan Anlaşması' vurgusunda bulundu. Yunanistan’ın bakış açısına göre Türk-Yunan ilişkilerindeki sorunların nihai çözümü Lozan Anlaşması’nın tüm koşullarının eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesine bağlı. Bu bağlamda Atina Ankara’dan bu anlaşmaya 'saygı göstermesini' talep etti.

Ankara’ya ulaşan son bilgiler ise Çipras-Erdoğan görüşmesinin farklı bir açısına ışık tutuyor. Türk tarafındaki son bilgiler Erdoğan’ın Çipras ile olan görüşmesinde Gazete Duvar’ın daha önce okuyucularına bildirdiği üzere darbeci askerler meselesine değindiğini gösteriyor. Buna göre, Erdoğan Çipras’tan bir kez daha darbeci askerlerin ülkelerine teslimini talep etti. Atina’daki son bilgiler 70 dakikalık görüşmede Ege’deki son gelişmelerin ve Kıbrıs meselesinin de masaya yatırıldığı yönünde.

ÇİPRAS YILDIRIM'LA DA GÖRÜŞECEK

Öte yandan, Erdoğan-Çipras görüşmesinde önümüzdeki Ekim ayında, Selanik’te Çipras’ın Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi. Önümüzdeki süreçte Yunanistan ve Türkiye Dışişleri Bakanları da bir araya gelip ikili ilişkilerdeki sorunları masaya yatıracaklar. Erdoğan ile görüşmesinden önce Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ile telefonda görüşen Aleksis Çipras’ın bu önemli görüşme sonrasında Rum tarafını yeniden bilgilendirmesi bekleniyor. Kıbrıs’ta bu Çarşamba kritik öneme sahip son liderler toplantısı gerçekleştirilecek. Atina’daki ve bazı batılı başkentlerdeki son bilgilere göre bu toplantıda yeni liderler buluşması kararının alınması ve Haziran ayında yeni bir zirve için zemin hazırlıkları içerisine girilmesi bekleniyor.

Etiketler Erdoğan çin çipras