'Bizim için bir şey yapacaksanız sesimizi büyütün!'

İhraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevinde kritik sürece girildi. “Bizim için bir şey yapacaksanız sesimizi büyütün!” çağrısı yapan eğitimciler somut kazanım olmadan eylemden vazgeçmeyeceklerini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’da protesto gösterilerinin ana mekanı Yüksel Caddesi bugüne kadarki en uzun eylemlerden birine ev sahipliği yapıyor. Çiçeklerle donatılmış İnsan Hakları Anıtı önünde her gün yenilenen tabloya göre, “Direnişte 181, açlık grevinde 61 gün” geride kaldı.

OHAL kararnamesi ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevine dönüştürdüğü, değişik kurumlardan ihraç edilen Acun Karadağ, Semih Özakça, Veli Saçılık, Esra Özakça ve Mehmet Dersulu’nun her gün nöbet tutarak yer aldığı eyleme şimdi de dönüşümlü açlık grevi ile destek veren akademisyenler eklendi.

aclik-grevi-nuriye-gulmen

ÖZAKÇA 17, GÜLMEN 8 KİLO VERDİ

Katılımcıların “Yüksel direnişi” olarak nitelendirdiği eylemde açlık grevi nedeniyle kritik bir aşamaya gelindi. Gönüllü destek veren sağlıkçıların verdiği bilgiye göre, Nuriye Gülmen 8, Semih Özakça 17 kilo verdi. Ciltte incelme, kas erimesi nedeniyle hareketlerde güçlükler artık gözle görülür belirtiler. Su, tuz, şeker ve B1 vitamini ile ayakta durmaya çalışan Gülmen ve Özakça en riskli dönemde. Açlık grevleriyle ilgili bilimsel çalışmalara göre de bu dönem kalp damar sisteminin çökmesi ya da ciddi kalp-ritim bozuklukları nedeniyle ölümlerin yaşanabileceği bir dönem.

Açlık grevindeki Nuriye Gülmen fenalaştıAçlık grevindeki Nuriye Gülmen fenalaştı

SOMUT KAZANIM OLMADAN BİTMEZ

Her gün öğle saatlerinde Yüksel Caddesi’ne gelerek saat 13.30’da basın açıklaması yapan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça “somut bir kazanım” olmadıkça eylemden vazgeçmeyecek. Özakça için, “Somut kazanım” KHK’lerin geri çekilmesi, yargı yolunun açılması veya işe dönüş olabilir. Nuriye Gülmen’in ise somut kazanıma tek bir yanıtı var: İşimi geri istiyorum.

Sezen Aksu'dan açlık grevi çağrısıSezen Aksu'dan açlık grevi çağrısı

CHP VE HDP’DEN DAYANIŞMA ZİYARETLERİ

Gülmen ve Özakça’nın kritik aşamaya giren eylemi siyasetçilerin de yakın takibinde. CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Zeynep Altıok ve beraberinde çok sayıda CHP milletvekili, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve milletvekilleri Kadri Yıldırım ile Bedia Ertan Özgökçe dayanışma için “Yüksel direnişçileri”nin yanındaydı. Siyasetçiler yaptıkları açıklamalarda, açlık grevi yapanların taleplerini Meclis gündemine taşıdıklarını bundan sonra daha da fazla gündeme getireceklerini söylediler.

aclik-grevi-gulmen-ozakca

BARIŞ AKADEMİSYENLERİNDEN DESTEK

Açlık grevindeki eğitimcileri ziyaret eden isimlerden biri de barış bildirisine imza attığı için bir süre cezaevinde yatan Esra Mungan oldu. Barış için Akademisyenler olarak açlık grevine destek amacıyla süreli-dönüşümlü açlık grevi başlattıklarını söyleyen Mungan, “Dayanışma dünyanın en muhteşem duygusu ve bizim bunu daha da büyütmemiz lazım” dedi.

Esra Mungan ve Nuriye Gülmen Esra Mungan ve Nuriye Gülmen

İŞE İADE OLMADAN BU DİRENİŞ BİTMEZ

“Yüksel direnişi”nde yer alan 6 kişiden biri olan Mehmet Dersulu, 15 yıllık öğretmenliği bir gecede elinden alınan bir akademisyen. Açlık grevi başladığı günden bu yana, iki aydır Yüksel eyleminde bulunan Dersulu, bir çok gece İnsan Hakları Anıtı önündeki bankta sabahlıyor. İhraç edilmeden önce de yapılan eylemi desteklediğini, 7 Şubat’ta ihraç edilince direnişi büyütmek için Adana’dan geldiğini anlatan Dersulu, “İşlerimize iade edilmeden bu direniş bitmez” diyor.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın anneleri 'ölmesinler' diye muhatap arıyorNuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın anneleri 'ölmesinler' diye muhatap arıyor

'BİZİM İÇİN BİR ŞEY YAPACAKSANIZ SESİMİZİ BÜYÜTÜN'

Cezaevlerine yapılan operasyonda kolunu kaybeden, daha sonra çalıştığı bakanlıktan ihraç edilen Veli Saçılık da günlerdir eylem yapan isimlerden.

Sendika ve sivil toplum örgütleriyle siyasi partilerin yeterince tepki göstermediğini söyleyen Saçılık, “Yüksel direnişi ile AKP’nin uygulmalarını hem dünyaya hem de Türkiye’ye teşhir ediyoruz. Bu 180 gün direnişin kendisi bir başarı. Halk haklılığımızı anlıyor. Umuyorum açlık grevi arkadaşlarımızın sağlıkları daha fazla bozulmadan sonlanır” dedi.

Kendilerini ziyaret edenlerin veya yanlarında olduklarını söyleyen vatandaşların duygusal tepkiler gösterip “Bırakın” dediğini anlatan Saçılık, “Bizim için bir şey yapacaksanız sesimizi büyütün” çağrısı yaptı.

ANKARA’DAN TUNCELİ’YE AÇLIK GREVİ DAYANIŞMASI

Gülmen ve Özakça’nın açlık grevine Frankfurt ve Köln’den de dayanışma amaçlı dönüşümlü açlık grevleri ile destekler geldi. Özakça ve Gülmen ise açlık grevlerinin 61'inci gününü Tunceli’de oğlunun cenazesini almak için 74 gündür açlık grevinde bulunan Kemal Gün’e adadı.

Yüksel direnişçilerinin eylemleri “somut bir kazanım elde edilinceye kadar” devam edecek. (DUVAR)


Latuff, Gülmen ve Özakça’yı çizdi: Onurumuz için açlık grevi

Açlık grevleri Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff'un çizgisine de yansıdı. Türkiye ile ilgili çizimleri ile sık sık gündeme gelen Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın işlerine geri dönebilmek için Ankara Kızılay İnsan Hakları Anıtı önünde başlattıkları açlık grevi eylemini çizdi.

Latuff’un karikatüründe Gülmen ve Özakça’nın karınlarından “Tasfiye nedeniyle açlık” ve  “Onurumuz için açlık grevi” ifadeleri yükseliyor.

latuff