KHK mağduru insan hakları eylemcisi için uluslararası çağrı

EuroMed Rights kuruluşu KHK mağduru Osman İşçi'nin vakasını uluslararası kamuoyuna taşıyor. Kuruluş, Osman işçi'ye keyfi yaptırım uygulandığını savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Türkiye'den İnsan Hakları Derneği'nin de (İHD) dahil olduğu insan hakları şemsiye örgütü Avrupa Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EuroMed Rights) KHK'yla görevinden ihraç edilen Osman İşçi'ye yönelik dayanışma mesajı yayınladı.

Osman İşçi, 29 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanan 689 numaralı KHK'yla Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilmişti. Barış bildirisine imza atmış olan Osman İşçi hem Euromed Rights ağının yönetim kurulundaydı hem de İHD temsilcisiydi. Osman İşçi'ye yönelik alınan kararın keyfi bir karar olduğu vurgulandı.

EuroMed Right daha önce de Osman İşçi'ye aynı şekilde hapis cezası verildiğini hatırlatarak  İşçi'ye yönelik işini kaybetmesi bir yana sosyal haklarından men edilmesi, bir daha kamu kurumlarında çalışmasının engellenmesi ve pasaportunun iptal edilmesi gibi yaptırımların "fazla geniş kapsamlı ve orantısız " olduğunu vurguladı.

Venedik Komisyonu ve İnsan Hakları Komiseri'nin de benzer vakalardaki yorumlarını hatırlatan EuroMed Right, kararın "temelsiz ve keyfi" olduğunu belirterek bireysel olarak doğrulanmadığını, sadece binlerce kişilik bir isim listesi eklendiğini ifade ediyor.

Osman İşçi'nin mağduriyetinin  Türkiye'deki yüzlerce insan hakları savunucusu ve ülkedeki otoriteryanizme karşı barışçıl muhalif içinde sembolik bir vaka olduğunu söyleyen kuruluş, Türkiye'nin her geçen gün hukuk, demokrasi ve insan hakları standartları dışına çıktığını savunarak AB, Avrupa Konseyi ve BM'yi insan hakları, demokrasi savunuculuğu ve çoğulculuk yanında net tavır almaya çağırdı.  (HABER MERKEZİ)