Akademisyenlere 'örgütteki konumları' soruldu

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nden 29 Nisan'da yayınlan 689 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen  17 akademisyen, ihraçlara ilişkin Eğitim-Sen 1 No'lu Şube'de basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamada gözaltında yaşadıklarını da anlatan akademisyenler, "Biat etmeyeceğiz" dediler. 

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - 29 Nisan'da yayınlanan KHK ile ihraç edildikten sonra 1 Mayıs'ta gözaltına alınan akademisyenler, Eğitim Sen'de bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptılar. Akademisyenler adına açıklama metnini okuyan Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahin, "akademisyenlerin ülkede olan bitene, iktidarların uyguladığı politikalara itiraz ettikçe, çözüm önerileri sundukça, konuştukça, yazdıkça, ürettikçe korku imparatorluğunun yıkılacağını bilen iktidarın akademisyenlerin sesini kısmaya çalıştığını" söyledi.

'AKADEMİ BİAT ETMEZ'

Şahin, “Dicle Üniversitesi'nden ihraç edilen 17 barış akademisyeni evleri, odaları basılarak gözaltına alındı. Bu yapılanların tesadüf olmadığını biliyoruz. Her biri kendi alanında uzman ulusal ve uluslararası boyutta saygın akademisyenler ihraç edilerek topluma ve akademik çevreye üst perdeden mesaj verilmek istenmiştir. Eğer iktidara muhalif olursanız sizleri de ansızın işinizden eder evlerinizden gözaltına alırız mesajı verilmek istenmiştir. Siyasi iktidar şunu iyi bilsin ki akademi biat etmez, biat ederse akademi olmaz” diye konuştu.

'ELEŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Akademisyenlerin görevlerine geri döneceklerini ifade eden Şahin, “Görevlerimize geri dönüp kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ancak bu hukuksuzluğu yaşatanların da şu an siyasal konjonktür gereği gücü elinde bulundurmanın verdiği iktidar uykusundan uyandıklarında barışın ve demokrasinin ne kadar önemli olduğunu ve asıl kendilerine lazım olacağını göreceklerdir. Bu yanlış uygulamalardan ve hukuksuz yollardan bir an önce vazgeçin. Çünkü bizler haklı olduğumuzu bildiğimiz barış, demokrasi, hukuk sevdasından vazgeçmeyeceğiz, eleştirmeye, çözüm üretmeye devam edeceğiz” dedi.

'İHRAÇLAR TESADÜF DEĞİL'

Açıklamanın ardından soruları cevaplayan akademisyenler, gözaltında hepsine aynı sorunun sorulduğunu belirttiler. Kendilerine "Örgütteki konumları" ile "Yapmayı düşündükleri örgütsel eylemler"in sorulduğuna dikkat çeken akademisyenler, "Hiçbir örgütle bağımız yok, hiçbir eylem planımız da yok. Biz akademisyeniz ve bunun gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandılar.

Dicle Üniversitesi'nden 17 akademisyenin ihraç edildiğini hatırlatan akademisyenler, bu isimlerin tesadüfen seçilmediğini, mevcut iktidara yönelik eleştirel yaklaşımlarından dolayı ihraç edildiklerini söylediler. (DUVAR)