'Yardım kuruluşları Türkiye'den uzaklaştırılıyor'

Times gazetesinden iddia: Gaziantep'te Suriyeli sığınmacılara yardım eden sivil toplum kuruluşlarına engel çıkarılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz gazetesi Times, Türkiye'de mültecilere yardım eden Batılı yardım kuruluşlarının engellemelerle karşılaştığını öne sürdü. Haberde, Gaziantep'te uzun zamandır faaliyet gösteren bir dizi kuruluşun personelinin izinleri olmasına rağmen sınırdışı edildiği belirtildi.

Haberde, kısmen İngiliz hükümeti tarafından finanse edilen ABD merkezli International Medical Corps (IMC) adlı kuruluşun Türkiye'de 2012'den bu yana sürdürdüğü faaliyetlerine son vermeye zorlandığı bilgisine yer verildi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

'HEPSİNİN İZNİ VARDI'

"IMC'nin Gaziantep'teki büroları 20 Nisan'da basıldı. Yardım kuruluşunun aralarında bir İngiltere bir de İrlanda vatandaşının bulunduğu dört personeli sınır dışı edildi. Suriyeli 11 çalışan ise bir gözetim merkezine kondu, kendilerine ülkelerine geri gönderilebilecekleri söylendi."

Yetkililerin tüm IMC personelini Türkiye'de izinsiz çalışmakla suçladığı aktarılırken, Times'a konuşan eski bir personel durumun böyle olmadığında ısrar etti: "Hepsinin gerekli izinleri vardı ama karakola götürüldüler. Gaziantep'te yabancıların çalışma izni almaları mümkün değil. Zira bu izinler Antakya'da veriliyor. Yetkililer ise çalışma izinleri başka bir kentte verildiği için, yardım kuruluşu çalışanlarının kurallara uymadıklarını söylediler."

'HAPİSHANEYE DÖNÜŞTÜ'

Haberde, Gaziantep'in 6 yıldan uzun süredir Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren yardım kuruluşları için önemli bir merkeze dönüştüğü, hükümetin başta sınır bölgesinde bu kuruluşları dikkate almadığı, son dönemdeyse onlara kayıt olma ve personeli için çalışma izni alma koşulu getirdiği belirtiliyor.

Haberde, Bazı Avrupalı yardım kuruluşlarının da aynı muameleye maruz kaldığı, bazı çalışanların operasyonların genişleyebileceği korkusu ile artık evden çalıştıkları belirtildi. Suriyeli bir yardım kuruluşu çalışanı şöyle konuştu: "Gaziantep, sivil toplum kuruluşlarında çalışanları için büyük bir hapishaneye dönüşüyor. Kimse ne olup bittiğini bilmiyor." Times, Gaziantep merkezli bir diğer Amerikan yardım kuruluşu Mercy Corps'un faaliyetlerinin de Mart ayında durdurulduğunu hatırlattı. (Kaynak: BBC Türkçe)