Erdoğan füzesavarlı TC-CAN'la ilk sefere hazırlanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mayıs ayındaki Çin ziyaretinin hemen ardından gerçekleştireceği ABD seyahatine yeni VIP uçağı TC-CAN ile çıkmayı planlıyor. Airbus’tan geçen yılın sonunda satın alınan uçak, füzesavardan özel toplantı salonuna her türlü güvenlik ve konfor gözetilerek yeniden düzenlenmişti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayı programı yoğun. Erdoğan, 30 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde Hindistan’a, 14-15 Mayıs’ta Çin’e, 16-17 Mayıs’ta ABD’ye gidecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden üye olacağı AK Parti’nin olağanüstü kongresi 20-21 Mayıs’ta yapılacak. Erdoğan daha sonra 24-25 Mayıs’ta Brüksel’deki NATO Zirvesine katılacak.

Erdoğan ve beraberindeki heyetin Çin’den ABD’ye direkt uçurulması, bu uçuşta da THY’nin Cumhurbaşkanlığı için 2016 yılının sonunda satın aldığı yeni Airbus 340-500 tipi uçağın kullanılması planlanıyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak testlerden olumlu sonuç alınırsa Erdoğan, referandum sonrası en önemli seyahatine TC-CAN adı verilen yeni VIP uçağıyla çıkacak.

BİN ALİ İÇİN ÖZEL OLARAK YAPTIRILDI

Tunus’un devrik diktatörü Bin Ali için özel olarak yaptırılan ve Bin Ali’nin sadece bir kez kullandığı uçak 78 milyon dolara satın almıştı. TC-CAN kuyruk tescilli VIP uçak için ABD Başkanlarının kullandığı ‘Air Force One’ benzetmesi yapılıyor.

Satın alındıktan sonra Airbus’ın Fransa’daki merkezi Toulouse’te bakıma alınan uçağın içinde gerekli değişiklikler yapıldı. Her türlü konforun ve donanımın yer aldığı uçakta füzesavar da bulunuyor.

TC-CAN’ın, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduktan sonra, 1 Eylül 2014 tarihinde ilk yurt dışı seyahatinde kullandığı TC-TUR’dan farkı, 2 değil 4 motorunun bulunması ve uçuş menzilinin daha uzun olması. TC-TUR, ancak İstanbul’dan Los Angeles arasındaki mesafeyi yakıt ikmalsiz katedebiliyordu. Airbus’un 300 koltuk kapasitesiyle ürettiği A340-500, 16 bin 670 km uçabiliyor. Koltuk sayısı azaltılmış VIP modelin ise Çin’den ABD’ye yakıt ikmalsiz uçabileceği belirtiliyor. (DUVAR)