Şenal Sarıhan: OHAL komisyonlarına gerek kalmadı mı?

CHP milletvekili Sarıhan, Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, 685 sayılı KHK ile yürürlüğe giren ve bir ay içinde kurulacağı duyurulan OHAL İnceleme Komisyonları'nın akıbetini ve KHK mağdurlarının durumunu sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP milletvekili Şenal Sarıhan, Başbakan Binali Yıldırım'ın yazılı yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, 685 sayılı KHK ile yürürlüğe giren ve bir ay içinde kurulacağı duyurulan Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonları'nın akıbetini sordu.

Sarıhan'ın ifadesine göre komisyonun, OHAL döneminde ortaya çıkan mağduriyetlere karşı Avrupa’dan gelen eleştirilere yönelik 'mağdurlar için etkili bir iç hukuk yolu' olduğu ifade edilerek kurulması öngörülmüştü. Ama üç ayı aşkın süreye rağmen komisyon kurulmadı.

Sarıhan önergede önceki gün yapılan AKPM oylamasının kararına da dikkat çekti ve "Türkiye'nin 2018'e kadar denetim sürecine alınması kararından sonra, AKPM oylaması neticelendiğine göre artık Komisyon’a ihtiyaç kalmamış mıdır?” diye sordu. Önergede KHK’lar nedeniyle haksız bir şekilde işinden edilen on binlerce kişinin, mağduriyetlerinin bu süre zarfında devam ettiğine de dikkat çekilerek bu mağduriyetlerin giderilmesi için adımlar atılması gerektiği belirtildi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Ocak ayındaki oylamasını geciktirmek ve Avrupa’dan gelen eleştirileri bastırmak amacıyla son anda 685 sayılı KHK’ya Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonu kurulması hükmü eklendiği iddia edilmişti. (HABER MERKEZİ)