Duvar Arkası: HDP'de yeni eşbaşkan kim olacak?

HDP'de yeni eşbaşkan sorusu: Sol bileşenlerden mi olacak Kürt hareketinden mi? Güçlü bir evet çıksa bu yaz 'anlamlı' bir tarihte seçim vardı! 1 Mayıs'a herkes ortak pankartla katılacak mı? Duvar Arkası referandum sonrasını izliyor...

Google Haberlere Abone ol

HDP’NİN YENİ EŞ GENEL BAŞKANI KİM OLACAK?

HDP’nin bugün günü önce Parti Meclisi ardından MYK toplantısı var. Referandum sonucuna ilişkin kapsamlı bir değerlendirmenin yapılması planlanan toplantılarda milletvekilliği ve parti üyeliği apar topar TBMM'de okunarak düşürülen Figen Yüksekdağ’ın yerine, olası eş genel başkan adaylarının da konuşulması bekleniyor. HDP’nin, tüzüğü gereği önümüzdeki ay parti kongresini yapması gerekiyor. Yüksekdağ’ın tutuklanıp hem Meclis’ten hem de partiden uzaklaştırılarak ‘en ağır biçimde’ cezalandırıldığını söyleyen HDP’liler, kendisini cezaevinde unutturmamak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etseler de bir yandan da yasal zorunluluk gereği yeni eş genel başkanın kim olacağına kafa yoruyorlar. Yeni kadın eşbaşkan yine sol bileşenlerden mi seçilecek yoksa Kürt hareketinin içinden bir kadın siyasetçiyle mi yola devam edilecek? Bu sorunun yanıtı ve parti yönetiminde dillendirilen adaylar bu hafta netleşecek.

oy .

GÜÇLÜ BİR ‘EVET’ ÇIKSAYDI 15 TEMMUZ’DA SEÇİM YAPILACAKTI

Referandumdan ‘Hayır’ çıksa erken seçim kaçınılmazdı. Peki ya şimdi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandum sonucunun ardından yaptığı ilk konuşmada ‘erken seçim yok’ mesajı verdi, 2019’daki Cumhurbaşkanlığı seçimini işaret etti. O halde AK Parti ‘Olağanüstü Kongre’ yapacak mı? Başbakan Binali Yıldırım, şubat ayında, “2018’de kongremizi yapacağız. Referandum sonucuna göre kongre tarihinde değişiklik olmaz” demişti ama siyasi kulislerde, ‘Erdoğan partinin başına geçmek için 2019’u beklemeyecek’ yorumu yapılıyor.

AK Parti kulislerinden aldığımız bilgiye göre referandumdan güçlü bir ‘Evet’ çıksaydı AK Parti, sembolik anlamı olan bir tarihte erken genel seçim yapmayı planlıyordu. Bu tarih: 15 Temmuz 2017 idi. Haber kaynaklarımız, 15 Temmuz’un cumartesi gününe denk gelmesi nedeniyle seçim için planlanan tarihin 16 Temmuz 2017 olduğunu da belirttiler.

1 MAYIS’A ORTAK PANKART ÖNERİSİ: HAYIR DAHA BİTMEDİ

1mayis .

Referandum tartışmaları sürerken ve ‘hayır’cılar referandumun sonucunu tanımadıklarını açıklarken gözler yaklaşan 1 Mayıs’ta. Türkiye genelinde yakın tarihin en kalabalık 1 Mayıs’ı olabileceği konuşuluyor. Referandum kampanyası süresince OHAL koşullarına rağmen ‘hayır’ için çalışan farklı muhalif grupların bir önerisi bugünlerde tartışılmaya başladı bile.

Bağımsız muhalif gruplar, “Farklılıklarımıza rağmen 16 Nisan’da ‘hayır’da buluştuysak 1 Mayıs’ta meydanlarda, ‘Hayır Daha Bitmedi’ pankartı altında buluşabiliriz” diyorlar. Bakalım 1 Mayıs’ın en önemli katılımcıları sendikalar bu öneriye ne diyecek?

Etiketler HDP AK Parti AKP 1 Mayıs