CHP, YSK kararının iptali için Danıştay'a başvurdu

CHP mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK kararının iptali için Danıştay'a başvurdu. CHP Meclis Grubu da yarın basına kapalı olarak toplanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP, referandum sonuçlarına yönelik itirazların hukuki aşamaların sonuçlanana kadar, YSK'nin (Yüksek Seçim Kurulu) sonuçları kesinleştirmesi işleminin yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açtı. Ayrıca mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali de istendi. CHP'nin avukatı Atilla Kaya, yapılan başvurunun ardından YSK'ye giderek açıklamalarda bulundu.

'EVET OYU VERENLERİNDE HUKUKUNA SAHİP ÇIKIYORUZ'

Referandumda millet iradesine, YSK kararı ile "darbe" vurulduğunu söyleyen Atilla Kaya, "Biz burada CHP olarak 49 milyon oya sahip çıkıyoruz. Sadece 'hayır' oyu verenlerin değil, 'evet' oyu verenlerinde hukukuna sahip çıkıyoruz. 25 milyon 'evet' oyu veren, 24 milyon 'hayır' oyu veren vatandaşlarımıza aynı duyarlılıkla sahip çıktığımızı ifade etmek isterim. Bu vatandaşlarımızın iradelerine sahip çıktığımız gibi 80 milyon vatandaşımızın da hak ve hukukuna sahip çıkıyoruz" dedi.

'ÇOK AÇIK KANUNSUZLUK SÖZ KONUSU'

Yapmış oldukları başvuru hakkında bilgi veren Atilla Kaya, şunları söyledi: "İlçe seçim kurulu ve sandık kurullarının zarfları ve oy pusularını ne şekilde mühürleyecekleri, bunların kimin huzurunda yapılacağı, bunlar yapıldıktan sonrada tavsif aşamasında mühürsüz olan oy ve zarflar ile geçersiz olan bunların tespit edileceği hükmüne amirdir. Bugün biz bu amaçla bu değerlendirme ile YSK'nın oylama devam ederken, saat 16:10-16:15 sıralarında tüm sandık kurullarına, il ve ilçe seçim kurullarına ulaştırdığı o, 16.04.2017 tarih 560 sayılı işlemine yönelik olarak idari işlemine yönelik olarak yargı merci olan Danıştay nezdinde davamızı açtık. Yapılan başvurunu özü budur. Olay o kadar açıktır ki çok açık ifade ediyorum, 2 artı 2 nasıl dört ederse burada tam kanunsuzluk hali söz konusu. Yani yok hükmünde olan bir iradi işlemden söz ediyorum. Yaptığımız başvuru tümüyle iradi işleme yönelik olarak o yasal ve anayasa çerçevesinde yaptığımız bir başvurudur."

CHP GRUBU TOPLANIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grubu yarın toplanacak. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleşecek.