YSK için sosyal medyada kim ne dedi?

16 Nisan'dan bu yana Türkiye'nin birinci gündemi YSK... Peki tartışmalar sosyal medyada nasıl yapıldı? Kim ne dedi? En çok paylaşılan mesajlarda ne dendi?

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye tarihinin en tartışmalı seçimiyle ilgili verdiği kararla sosyal medyada da tartışmaların hedefine oturdu. Referandumdan bu yana YSK konuşulurken bugün de itirazlara ret kararı geldi.

SOSYAL MEDYADA YSK ATIŞMALARI

YSK’yı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarla savunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Türkiye’nin en iyi ve en doğru yaptığı işlerden biri de seçimlerdir” dedi. Bozdağ’ın, “Bilinmeli ki YSK, bütün seçimleri şeffaf ve hukuka uygun bir biçimde yönetmiş, ulusal/uluslararası takdir toplamış, bir güven müessesesidir” yorumu ise akıllara Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın seçimle ilgili ön raporunu ve daha öncesinde Venedik Komisyonu’nun eleştirilerini getirdi.

'YÜKSEK YARGIÇ BİLE FARKLI GÖRÜŞ BEYAN ETMEYE ÇEKİNİYOR'

YSK’nın dün açıkladığı gerekçeli kararı için “skandal!” yorumunu yapan Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak Twitter hesabından Bozdağ’ın sözlerine şu yanıtı verdi, “Tabii AGİT ve Venedik Komisyonu değil YSK uluslararası takdir topluyor zaten. Bundan sonra dünyadaki seçimleri de YSK izlesin.” YSK’nın kararının oy birliği ile alındığını hatırlatan Altıparmak, “Yüksek yargıç bile farklı görüş beyan etmeye çekiniyor” yorumunda da bulundu.

‘HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNU OLAN YARGIÇ OLAMAYABİLİR’

Tecrübeli idare hukukçusu Metin Günday, YSK Başkanı’nın referandumun hemen arkasından yaptığı, mühürsüz pusula ve zarfların geçerli kabul edilmesini savunduğu açıklamayla ilgili, “YSK Başkanının açıklamasını anladınız mı? Ben anladım… Ve de bir hukukçu olarak hukuk adına çok utandım!” yorumunu yapmıştı. YSK’daki yargıçları da eleştiren Günday’ın 'Salt hukuk fakültesi mezunu olmanın, yargıç/yüksek yargıç olamayacağına ilişkin görüşüm dün bir kez daha doğrulandı' yorumunu yapmıştı” açıklaması da en fazla paylaşılan ve beğeni alan yorumlar arasındaydı.

GÖZLER AYM’DE

“YSK seçimi iptal etmelidir!” çağrısı yapan CHP’nin “Anayasa Mahkemesi’ne de gideceğiz” açıklamasına Bakan Bekir Bozdağ sosyal medya hesabından şu açıklamayla yanıt verdi, “Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz(Anayasa, md. 79/2).”

Tartışmalar sürerken seçimin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın Cumhurbaşkanlığı Sarayına gitmesi de sosyal medyada gündem oldu. Metin Günday, Twitter hesabından “Daha muhalefet referandum için AYM’ye gitmeden AYM Başkanı Külliye’ye gitmiş bile” dedi.

AK PARTİ’NİN YSK TEMSİLCİSİ RECEP ÖZEL

İstanbul Barosu’nun eski Başkanı avukat Turgut Kazan’ın en çok paylaşılan mesajı ise “Hile kuşkusu yaratan YSK kararı, AKP temsilcisi Recep Özel’in somut hiçbir nedene dayanmayan, iki satırlık uydurma dilekçesi üzerine verildi” sözleriydi. Mesajda, Özel’in el yazısıyla YSK’ya verdiği dilekçesi de vardı.

FETÖ İDDİALARI

YSK Başkanı Sadi Güven’in referandum akşamı, oyların sayımı sürerken, ‘AK Parti’nin temsilcisinin başvurusu üzerine, mühürsüz pusula ve zarfları geçerli saymaya karar verdiklerini’ açıklamasıyla referandumu ‘şaibeli’ hale getirdiği iddiaları kartopu gibi büyüdü. Referandum gecesi Abdülkadir Selvi, “YSK Başkanı pimini çekti, bombayı bıraktı. Kimsenin bu seçimi gölgelemeye hakkı yok” sözleri referandum gecesi CHP Genel Merkezi’nde de çok konuşuldu.

Referandum kampanyaları henüz başlamadan bizzat AK Parti kulislerinde YSK Başkanı’na güvenilmediğine ilişkin dedikodular dolaşıyordu. Cumhurbaşkanı’na yakın isimlerden Fatih Tezcan, “YSK Başkanı neden FETÖ'cü olsun?" diyene soru: "FETÖ-CHP-HDP, YSK'dan onay geleceğini bilmiyorlarsa bu kumpası kime güvenerek hazırladılar?"

RECEP ÖZEL’LE İLGİLİ ‘GEÇMİŞTE SAHTE OY ÖNERDİ’ İDDİASI

AK Parti’nin YSK temsilcisi Recep Özel’in, AK Parti milletvekili olduğu 2012 yılında Meclis tutanaklarına da geçen ‘milletvekillerine sahte oy kullanmayı teklif ettiği’ iddiası da o tarihte MHP milletvekillerinin sosyal medya paylaşımlarıyla duyulmuştu. MHP eski milletvekili Nevzat Korkmaz, Kasım 2012’de sabaha kadar süren Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti milletvekili Özel’in yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliği oylamasında ‘sahte oy’ kullanmayı teklif ettiğini öne sürmüştü.

CHP milletvekili Aytun Çıray da sosyal medya hesabından hedef aldığı Recep Özel için şu paylaşımda bulundu, “YSK’nın ‘mühürsüz oylar geçerli’ kararına yol açan AKP’li Recep Özel’in 2012’de FETÖ’yü ziyaret eden heyetin içinde yer aldığı ortaya çıktı.” (DUVAR)

Etiketler AK Parti YSK iddia