Kılıçdaroğlu: YSK'ya yönelik başlayan protestolar haktır

CHP lideri, YSK'ya yönelik başlayan protestoların 'hak olduğunu da' belirtti. Kılıçdaroğlu, istifa eleştirilerine de yanıt verdi: Açıklamam gençleri tatmin etmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) mühürsüz zarf ve oy pusulalarının kabulünü eleştirdi. Kılıçdaroğlu "İtiraz yollarının tıkanması durumunda anayasa değişikliğini 'gayrı meşru' sayacaklarını" söyledi. YSK'nın kararının ardından başlayan eylemleri de değerlendiren Kılıçdaroğlu 'YSK'yı protestoların 'hak olduğunu da' belirtti.

YSK protestolarından sonra ev baskınlarıYSK protestolarından sonra ev baskınları

'GEREKİRSE ORAYA KADAR GÖTÜRECEĞİZ'

TBMM'de BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin nin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, YSK'nın kararına dair itiraz başvurularından sonuç alamamaları durumunda tavırlarının ne olacağına dair soruya şu cevabı verdi: "Yapılan değişikliği gayrı meşru sayacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi var. Gerekirse olayı oraya kadar götüreceğiz ".

Kılıçdaroğlu, dün 14 ile yayılan ve gözaltıların yaşandığı sokak gösterileri konusunda YSK'nın mühürsüz zarfları geçerli sayma kararını kastederek "Yüksek Seçim Kurulu'un aldığı bu karar her kesim tarafından protesto edilmelidir" dedi.  Kılıçdaroğlu, referandum sonrasındaki sokak protestolarını 'hak' olduğunu söyleyerek "Yüksek Seçim Kurulu'un aldığı bu karar her kesim tarafından protesto edilmelidir. Protesto etmeye de hakları vardır. Eğer hukukun üstünlüğü kavramı varsa, bu karar çok önemliyse ve bu kavramın evrensel bir değeri varsa hiç kimse bu kavramı yerle bir edemez" değerlendirmelerinde bulundu.

Birçok ilde referandum ve YSK protestosuBirçok ilde referandum ve YSK protestosu

'AÇIKLAMAM GENÇLERİ TATMİN ETMEDİ'

Referandumun ardından Pazar akşamı ve Pazartesi günü sosyal medyada, Hayır oyu veren gençlerden CHP yönetiminin tavrına yönelik eleştiriler geldi. Bu eleştirilerle ilgili olarak Kılıçdaroğlu, Pazar günkü açıklamanın sadece YSK'yla ilgili olması gerektiği nedeniyle bu tepkilerin geldiğini, ayrıntılara Salı günkü grup toplantısında girdiğini söyledi:"Pazar günü yaptığım açıklama gençleri tatmin etmedi. Oysa o açıklama sadece Yüksek Seçim Kurulu kararlarına endekslenen bir açıklamaydı. Yüksek Seçim Kurulu'nun mühürsüz seçim pusulalarını ve zarfları kabul etmesinin yapılan referandumun meşruiyetine gölge düşürdüğünü ve bu karardan dönmesi gerektiğini söylemiştim. Genel olarak referanduma girmemiştim. Ona bugün (Salı) girdim. Oysa o gençler o akşam benden çok daha heyecanlı bir açıklama bekliyorlardı. Doğru değildi çünkü YSK'yı doğrudan hedef aldık. YSK bizim kararımıza uyup, 'evet o gece oylar kabul edilmeyecektir' diye karar alsaydı bizim meşruiyet tartışması açmamamız halinde Hayır çıkarsa, onun da meşruiyeti tartışmalı olacaktı."