Engelliler 'başkan baba' istemiyor

16 Nisan’da oylanacak 18 maddelik anayasa değişikliği engeller ve engelli hakları savunucuları tarafından protesto edildi. Açıklamada, "Kaderimizin ve geleceğimizin, kendilerinin insafına ve merhametine bağlı, iki dudaklarının arasında olan 'başkan babalar' istemiyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa değişikliği referandumunda “Hayır” oyu vereceğini açıklayan engelli savunucuları, “Kaderimizin ve geleceğimizin, kendilerinin insafına ve merhametine bağlı, iki dudaklarının arasında olan 'başkan babalar' istemiyoruz” dedi.

Bir grup engelli hakları savunucusu Ankara Yüksel Caddesi’nde açıklama yaptı. Açıklamada nüfusun yüzde 12’sini oluşturan engellilerin taleplerini parlamentodaki milletvekilleri aracılığıyla hükümete iletmeye çalıştığı ama yapılacak değişiklikle parlamento ile cumhurbaşkanlığı arasındaki organik ve işlevsel bağ kopacağı için bugün bile erişilmesi çok zor olan bakanlara ulaşmanın imkansız hale geleceği belirtildi.

Engelli hakları savunucularından 'hayır' açıklamasıEngelli hakları savunucularından 'hayır' açıklaması

Engellilere dönük hak ihlallerine dikkat çekilen açıklamada, “HSYK’nın büyük çoğunluğu cumhurbaşkanı tarafından seçileceği için devlete karşı açılacak davalarda savcı ve yargıçların devletin tarafında yer alacağı açıktır” denildi.

Cumhurbaşkanının, aynı zamanda bir partinin genel başkanı olmasının, toplumsal çeşitlilik ve renklilik karşısında büyük bir tehlike oluşturacağını ileri süren engelliler, “Her türlü yetkiyle donatılmış olan partili cumhurbaşkanı, bugün kimi spor ve ticaret örgütlerine olduğu gibi meslek kuruluşlarına, sendikalara ve engelli örgütlerine de müdahale hakkını kendisinde bulacaktır. Bu durum iktidardaki partizanlığın yaygınlaşmasına, giderek totaliter ve otoriter bir rejimin yerleşmesine yol açacaktır” dedi.

'BAŞKAN BABA İSTEMİYORUZ'

Çeşitli ülkelerde bir biçimde iş başına gelen totaliter ve otoriter liderlerin, kendilerini topluma yoksulların ve engellilerin hamisi olarak taktim ettiğini söyleyen engelliler açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bu ülkelerde iktidardaki liderler 'başkan baba' adıyla anılırlar. Böylece totaliter ve otoriter liderlerin toplumun dinamik güçlerine karşı yönelen baskısı ve zulmü, 'başkan babalık' sempatisiyle yumuşatılır ve gizlenir. Biz engelliler, haklarımızın anayasal ve yasal güvencelere kavuşturulması için mücadele ediyoruz. Bu nedenle kaderimizin ve geleceğimizin, kendilerinin insafına ve merhametine bağlı, iki dudaklarının arasında olan 'başkan babalar' istemiyoruz.” (DUVAR)