Mevlüt Çavuşoğlu: Barzani'ye tuzak kuruldu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kerkük'te alınan referandum kararını "tuzak" olarak nitelendirdi. Çavuşoğlu, "Böyle bir referandum olmaz. Bu Barzani'ye bir tuzaktır" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınına katıldı.

Suriye hükümetinin ilk defa İdlib'te kimyasal silah kullandığı öne süren Mevlüt Çavuşoğlu, "Son zamanlarda ABD gibi ülkeler de bu rejimin geleceği ile ilgili kararı halk versin dedi. Her şeyi yapmasına rağmen bu rejimi meşrulaştırmak için esnek davranırsanız yine öldürüyor. Burada Rusya'nın bir kere rejime sahip çıkması son derece yanlıştır. Rusya rejimi destekliyor" dedi.

'ASTANA'NIN DA CENEVRE'NİN DE ANLAMI KALMAZ'

Astana toplantısı öncesinde Rusya ile muhalif grupları bir araya getirdiklerini aktaran Çavuşoğlu, "Önce Halep'teki insanları kurtardık. Birçok kısmı İdlib'e gitti. Rusya burada sözünü tuttu. Bu ateşkesi diğer alanlara yayalım dedik. Müzakereler oldu. Rusya muhalif güçlerle görüştü ve anlayış ortaya çıktı. İki tane belge imzalandı. Birisi Astana süreciyle ilgili diğeri ateşkesin diğer bölgelerde yayılması. Rejimin garantörü Rusya, muhalefetin imzaladığı belgelerde Rusya ve Türkiye oldu" şeklinde konuştu.

Suriyelilere yardım ettiklerini belirten Çavuşoğlu, "Buradaki saldırılar devam edecek mi etmeyecek mi önemli olan bu. Devam ederse Astana'nın da Cenevre'nin de bir anlamı kalmaz. Kimyasal silahların altında müzakere mi yapılır?" ifadelerini kullandı.

'ABD GERİ DÖNMEZSE İLİŞKİLER ETKİLERİNİR'

YPG'nin, Rakka harekatına katılması konusunu ABD ile görüştüklerini kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"YPG bir yere giderse toprak kazanmak için gider. ABD bize nihai karar vermediklerini söyledi. ABD'nin sahadaki ekibi YPG ile işbirliği içinde. ABD'ye YPG ile operasyonun sakıncalarını anlattık. ABD bu hatadan dönmezse ilişkiler etkilenir."

'TUZAĞIN MİMARİ TALABANİ'NİN PARTİSİ'

Kerkük'e, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağı asılması ve referandum kararını "tuzak" olarak değerlendiren Mevlüt Çavuşoğlu, "Barzani yönetimi bu tuzağa düştü. Türkmenleri hiçbir zaman yalnız bırakmayız. Barzani yönetimini herkes ile arasını bozma girişimidir. Bu işin mimari Talabani’nin partisidir. Böyle bir referandum olmaz, bu Barzani'ye bir tuzaktır. Irak-Suriye'nin toprak bütünlüğü önemli" dedi. (HABER MERKEZİ)