Açlık grevinde 48'inci gün: İHD'den acil çağrı

İHD, cezaevlerinde açlık grevinde bulunanların talepleri ile ilgili Adalet Bakanlığı'na diyalog çağrısı yaptı. İHD, Türk Tabipler Birliği tarafından görevlendirilecek hekimlerin cezaevlerinde muayene yapılmalarının sağlanmasını da talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Marmara Bölgesi hapishanelerinde yaşanan insan hakları ihlalleri ve Türkiye genelindeki hapishanelerde devam eden açlık grevleri ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıda İnsan Hakları Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Zindanlarla Dayanışma İnsiyatifi (ZDİ) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV)cezaevleri ile ilgili hazırlamış olduğu raporda cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve mahpusların açlık grevlerine dair bilgilere yer verildi.

Toplantıda konuşan İHD MYK Hapishane Komisyonu üyeleri Mine Nazari ve Sevim Kalıman, Adalet Bakanlığı'nın açlık grevlerinde bulunanlarla diyaloğa geçmesi ve taleplerinin konuşulması amacıyla başta milletvekilleri olmak üzere hak, hukuk ve sağlık örgütleri temsilcileri ile görüşmeler yapılması, bağımsız heyetlerin cezaevlerinde inceleme ve ziyaret yapmalarına izin verilmesi çağrısında bulundu.

AÇLIK GREVLERİ DEVAM EDİYOR

İHD, ÖHP, ZDİ ve TİHV'in cezaveleri ile ilgili hazırlamış olduğu 15 Şubat tarihi itibarıyla süresiz dönüşümsüz açlık grevlerine dair durum ve tespit raporunda şu verilere yer verildi.

-Şakran T2 Cezaevi'nde 8 mahpus 48 gündür açlık grevinde,

-Şakran T3 Cezaevi: 5 mahpus 48 gün

-Şakran Kadın Cezaevi: 5 mahpus 41 gün

-Sincan Kadın Cezaevi: 7 mahpus 40 gün

-Şakran t4: 8 mahpus 8 mahpus 34 gün

-Tekirdağ T Tipi Cezaevi: 10 mahpus 27 gün

-Tarsu Kadın Cezaevi: 5 mahpus 21 gün

-Şakran T4: 7 mahpus 13 gün

-Bolu F Tipi Cezaevi: 10 mahpus 7 gün

-Hatay T Tipi Cezaevi: 11 mahpus 3 gündür, süresiz dönüşümsüz açlık grevinde.

KAMUOYUNA VE ADALET BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI

Basın açıklamasında konuşan İnsan Hakları Derneği MYK Hapishane Komisyonu üyesi Mine Nazari ve Selim Kalıman, hem kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaparak Adalet Bakanlığı'na da şu çağrılarda bulundu:

-Cezaevlerindeki insani koşulların iyileştirilmesi

-Düşünceleri ve siyasi çalışmaları nedeniyle aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının son bulması

-Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması

-Açlık grevinde bulunan mahpusların düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve TTB (Türk Tabipler Birliği) tarafından görevlendirilecek hekimlerin cezaevlerinde muayene yapılmalarının sağlanması

-Açlık grevinde bulunanların talepleri ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın diyaloğa geçmesi ve bu taleplerin konuşulması amacıyla başta milletvekilleri olmak üzere hak, hukuk ve sağlık örgütleri temsilcileri ile görüşmeler yapılması, bağımsız heyetlerin cezaevlerinde inceleme ve ziyaret yapmalarına izin verilmesi

-Mevzuata aykırı olarak sürdürülen Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce sona erdirilmesi ailesi ve avukatları ile görüşlerin başlatılması

-İHD İstanbul Hapishane Komisyonu'nun Ocak, Şubat ve Mart 2017 tarihli Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri raporunda ise sürgün, sevkler, kapasiteden fazla mahpus bulunması, gazete, dergi, Kitap vb. Basılı eserlerin engellenmesi, mektuplara el konulması, sağlık hakkı ihlali, ayrımcı uygulamalar gibi ihlallerinin arttı.

DEMİRTAŞ'IN KALDIĞI CEZAEVİNDE İHLALLER

Raporda ayrıca HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olarak bulunduğu Edirne F Tipi Hapishanesi'ne dair de şu bilgiler yer aldı:

Parmak izi alma uygulamasının başlatıldığı, bu uygulamaların hukuksuz olduğu, bu duruma pasif direnen mahpusların işkence işkenceye uğradığı, havalandırma hakkının 3 saatten bir saate indirildiği, odalarda bulunan kitap ve el yazmalarına el konulduğu, darp ve süngerli odaya konulma olaylarının sıklaşmaya başladığı ve hapishanenin birinci müdürü Haydar Ali Hak'ın hak ihlallerini artıran tavırlar sergilediği de iddia edildi.

Toplantıda konuşan, İHD MYK Hapishane Komisyonu üyesi Sevim Kalıman özellikle Maltepe Cezaevi'nde açlık grevinde bulunan mahpusların tek tek hücrelere gönderildiklerini ama bununla ilgili olarak da ellerinde net bir sayı olmadığını söyledi.