'Kültür mirası' kararına rağmen yıkıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yıkımına başladığı ve mahkeme kararıyla yıkımı durdurulan asbestli Havagazı Fabrikası’yla ilgili mahkemenin “kültür mirası” kararı verdiği ortaya çıktı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Gökçek'in mahkemenin bu kararına rağmen yıkıma başladığına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Asbest barındırdığı ve önlem alınmadan yıkmanın halk sağlığına zararlı olduğu iddialarıyla haftalardır tartışılan tarihi Havagazı Fabrikası’nın “kültür mirası” davasının 11 yıl sonra sonuçlandığı ortaya çıktı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin 2006 yılında açtığı davaya noktayı Ankara 2’inci İdare Mahkemesi koydu. Mahkemenin 15 Şubat 2017 tarihinde verdiği karara göre Büyükşehir Belediyesi’nin 25 Şubat’ta yıkımına başladığı ve mahkeme kararıyla yıkımın yürütmesinin durdurulduğu Havagazı Fabrikası ve yerleşkesi, ‘Cumhuriyet döneminin kültür mirası ve sanayi arkeolojisi mirası olarak korunması gereken tescilli bir yapı’.

Yıkan anlattı: Asbest gizlenmiş!Yıkan anlattı: Asbest gizlenmiş!

‘BELEDİYE KARARI ÖNCEDEN ÖĞRENDİĞİ İÇİN YIKIMA BAŞLADI’ İDDİASI

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Gökçek’in neden hızlıca yıkım yaptığı ortaya çıktı. Rant projelerini rafa kaldıran bu kararla birlikte binaları hızlıca yıkarak bir oldubitti süreci yaşatılması çok büyük ihtimal olarak karşımızda. Havagazı Yerleşkesi’nin her bir metrekaresinin tescilli olduğuna ilişkin kararın bizden önce öğrenildiği ortada. Gerçekten kaçacak yerleri kalmadı. Tescili kültür varlığını yıkmaya teşebbüs etmek ve halkın sağlığını hiçe saymak neymiş hukuk önünde hesap verecekler. Havagazı Fabrikası yerleşkesinin her bir metrekaresi ve yapıları Cumhuriyet dönemi sanayi arkeolojisi olarak tescillenmiştir” dedi.

Ankara'da asbest çevreye yayılmışAnkara'da asbest çevreye yayılmış

Karakuş Candan, fabrika yerleşkesinin acilen karantinaya alınarak ‘Yapı Asbest Yönetmeliği’ne göre asbestten arındırılması gerektiğini, daha sonra buranın korunarak bir müze veya kültür merkezine dönüştürülebileceğini söyledi.