Danimarka, Türkiye Büyükelçisi'ni Dışişleri'ne çağırdı

Danimarka Dışişleri, 'Türkiye kökenlilerin birbirlerini Türk makamlarına şikâyet ettiği' gerekçesiyle Türkiye Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya ve Hollanda'yla Türkiye arasındaki gerilim sürerken, Danimarka da Türkiye büyükelçisini Dışişleri'ne çağırdı. Gerekçe, ülkede yaşayan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı eleştiren Türkiye kökenlilerin, diğer Türkiyeli göçmenler tarafından Türk makamlarına şikâyet edildiği iddiası.

Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, 'Erdoğan'ı eleştiren Danimarkalı Türk kökenli vatandaşların Türk makamlarına şikayet edilmelerinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu' belirterek, Türk Büyükelçi'nin Dışişleri Bakanlığı'na bu nedenle çağrıldığını açıkladı. Samuelsen söz konusu ihbarların 'polisiye vakası' olduğunu, elçiyi çağırarak konuyu netleştirmek istediklerini kaydetti söyledi.

İDDİA NE?

İddia, Danimarka'nın en çok satan gazetelerinden Berlingske'de, 'Danimarkalı Türkler vatan hainliğiyle şikayet edildi' başlıklı haberde yer aldı. Haberde, bir dizi Türkiye kökenli göçmen, kendileri gibi Danimarka'da yaşayan Türklerden tehditler aldıklarını ve Türkiye'deki şikâyet hattına ihbarda bulunulduğunu öne sürüyordu. Gazeteye konuşanlar arasında, Sosyalist Halk Partisi'nden eski vekil Özlem Çekiç, şu an milletvekili olan Lars Aslan Rasmussen ve Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Dialog Forum Başkanı Mustafa Gezer de bulunuyordu.

Türkiye'yle Almanya arasında da, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı imamların 'Fethullah Gülen'e yakın olan imamlar' aleyhinde casusluk yaptığı iddiası nedeniyle kriz yaşanmıştı. (Dış Haberler)