Barzani'ye 'Şengal'e saldırma' çağrısı

Ortak basın açıklaması yapan DTK, DBP ve HDP, peşmergelerin Şengal'den çekilmesi çağrısı yaptı. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven "Sayın Barzani derhal saldırıları sonlandırmalı ve güçlerini Ezidi halkının topraklarından geri çekmelidir" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yaptıkları ortak açıklamada, KDP peşmergelerinin Şengal'den çekilmesini istedi. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, "Bu saldırılar Barzani ve Türk Devleti'nin anlaşmaya vardığını ortaya koyuyor. Sayın Barzani'ye çağrımızdır, derhal geri çekilmeliler" dedi.

DTK, DBP, HDP yöneticileri Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve HDP Gazintep Milletvekili Mahmut Toğrul katıldı. Ortak basın açıklamasını DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Kürtçe olarak yaptı.

Leyla Güven, Kürdistan Demokrat Partisi'ne bağlı peşmergelerin, Irak'ta Şengal bölgesine yaptıkları harekatı kınadıklarını söyledi.

'BARZANİ VE TÜRKİYE ANLAŞMAYA VARDI'

Peşmergelerin operasyonu ile TSK'nin Menbiç'e yaptığı harekatın aynı döneme denk geldiğini belirten Güven, "Bu saldırılar Barzani ve Türk devletinin anlaşmaya vardığını ortaya koyuyor. Barzani'nin bugüne kadar Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretlerden sonra, Kürt halkına karşı katliamlar uygulanmıştır" dedi.

Barzani ve Türkiye görüşmelerinin "Kürt halkına yönelik katliamlar" üzerine yapıldığını öne süren Güven, "Eğer böyle olmasaydı, Sayın Barzani kamuoyuna açıklamada bulunmalı. Sayın Barzani iyi bilmelidir ki, sessizliğinin Kürt halkına karşı ihaneti kabul ettiği anlamına gelmektedir. Yaptıkları açıklamalara bakılınca kirli pazarlıkları açığa çıkmaktadır" şeklide konuştu.

'BARZANİ İHANETE SON VERMELİ'

IŞİD'in Ezidileri yönelik katliamını peşmergelerin tamamladığını öne süren Güven, "KDP bugün DAİŞ (DEAŞ) çetelerinin silahı ile Ezidi halkına saldırmakta ve DAİŞ'in yarım bıraktığı 74'üncü fermanı tamamlamaya çalışmakta. Sayın Barzani derhal saldırıları sonlandırmalı ve güçlerini Ezidi halkının topraklarından geri çekmelidir" ifadelerini kullandı.

Ezidilere yönelik katliamlara müsaade etmeyeceklerini belirten Leyla Güven, "Sayın Barzani ve KDP aklını başına almalıdır. Sayın Barzani'yi halkının yanında yer alarak ihanete son vermeye çağırıyoruz" dedi.

'KÜRTLERİN BİRLİĞE İHTİYACI VAR'

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, bir gazetecinin sorusu üzerine, Şengal'de savunma güçlerinin olduğunu ve başka güçlerin savunmasına ihtiyaç olmadığını söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesi'nde görüşmeler yaptıklarını aktaran Yıldırım, "Sadece KDP ile değil, Goran ve YNK (KYB) başta olmak üzere bütün siyasi kuruluşlar ile görüşmemiz oldu. Sonuç olarak, Mesut Barzani ile birlikte anlaşmaya vardık. Bugün tarihte yaşananların yeniden tekrar etmesini istemiyoruz. Kürtlerin bugün birbiri ile çatışmaya değil, sadece birliğe ihtiyacı var" diye konuştu. (DİYARBAKIR/DHA)