Kadınlar yasakları geri çektirdi, meydanları kazandı

İzmir'de ve İstanbul'da kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamasına getirilen miting yasağı kalktı. İstanbullu ve İzmirli kadınlar alanlarda olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul ve İzmir’de 8 Mart mitinglerinin engellenmesine gelen tepkiler üzerine yasak kararları kaldırıldı. Kadın örgütleri açıklama yaparak tüm kadınları mitinge davet etti.

İstanbul 8 Mart Kadın Platformunun Bakırköy’de yapacağı, İzmir 8 Mart Kadın Platformu’nun 5 Mart Pazar günü yapacağı mitinge engeller çıkarılmıştı. Bugün İstanbul 8 Mart Kadın Platformu ve HDP'li vekiller, İstanbul Valiliği ile görüştü. Yapılan görüşmeler sonucu iki ilde de yasak kararları kaldırıldı.

'SESİMİZİ KESECEKLERİNİ SANDILAR'

Görüşmenin ardından açıklama yapan İstanbul 8 Mart Kadın Platformu adına açıklama yapan Fidan Ataselim, yasaklamaları kabul etmediklerini belirterek “Yaşam hakkımız, özgürlüğümüz, bedenimiz, emeğimiz için hayır’ şiarıyla 5 Mart’ta Bakırköy’de gerçekleştirmek istediğimiz 8 Mart mitingi valilik tarafından yasaklanmak istendi. Biz kadınların her dönem eve hapsedilmek istendiği bu sisteme karşı bu 8 Mart’ta da her türlü engellemeye rağmen sokaklarda olacağımızı ilan ettik. Sesimizi kesebileceklerini sananlar, sesimizi birleştirdiğimiz sokakları bizden alamayacaklar dedik, alamadılar” diye konuştu.

Sokakların kadınlara değil “fıtrat, şeriat diyenlere; tekmecilere; tecavüzcülere, savaş çığırtkanlarına; kısacası kadın düşmanlarına” kapalı olması gerektiğini söyleyen Ataselim 8 Mart’ın tüm dünya kadınlarının ortak mücadele günü olduğuna dikkat çekerek yaşamına ve haklarına sahip çıkmak isteyen tüm kadınları mitinge davet etti.

İzmir'de de 8 Mart'a yasağın duyulmasının ardından tepkiler hızla yükseldi. Tepkilerin ardından valilik geri adım attı. Emniyet görevlileri, İzmir Kadın Platformu yöneticileriyle iletişime geçerek “görüşme” istedi. Emniyetten kadınlara günlerini kutlayabileceği, ancak programda yer alan Cumhuriyet Medanı'ndan Gündoğdu Meydanı'na doğru öngörülen yürüyüşü yapmamaları iletildi. Kadınlara iki meydan birinde kutlama programı önerildi. Bunun üzerine kandınlar Gündoğdu Meydanı'nı kutlama mekanı olarak seçti. (HABER MERKEZİ)

Etiketler kadın eylem 8 Mart