Darbe raporu 70 gündür yazılamadı

'15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu' raporu tam bir muammaya dönüştü. 70 gündür yazılamayan rapor için komisyon başkanlığı çalışmaların sürdüğünü belirtirken, muhalefet üyeleri referandum öncesi açıklanmayacağı görüşünde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz Darbe Girişimin Araştırma Komisyonu çalışmalarının üzerinden 70 gün geçti ama yaklaşık bir ay içinde hazırlanması beklenen rapor hâlâ çıkmadı. 4 önemli yanıt bekleyen komisyon başkanlığı yazım çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, muhalefet üyeleri raporun referandum öncesi açıklanmayacağı görüşünde.

15 Temmuz’un hemen ardından 4 partinin ortak önergesiyle kurulan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, 3 aylık çalışmasının ardından süre uzatımı talep etmedi. Komisyon Başkanı Reşat Petek, yapılan dinlemeler ve gelen bilgi belgeler üzerinden rapor yazımına geçildiğini açıkladı.

ŞERHLER BEKLENİYOR İDDİASI

Son toplantısını 22 Aralık’ta yapan komisyon, raporunu henüz tamamlayamadı. Komisyon başkanlığına göre, rapor yazım sürecinin uzamasında anayasa değişikliği teklifinin Meclis görüşmeleri ve bazı beklenen yazıların gelmemiş olması etkili oldu. Komisyon başkanlığı, bu yazılar için bir süre daha beklenebileceğini söylerken bir AK Parti’li üye ise raporun bittiğini, muhalefet partisi üyelerinin şerhlerinin beklendiğini söyledi.

MİT VE GENELKURMAY'DAN YANIT GELMEDİ

Edinilen bilgiye göre, darbe gecesinin karanlıkta kalan noktalarının aydınlatılması için büyük önem taşıyan MİT Müsteşarlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan beklenen yanıtlar gelmedi. Ayrıca 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’a gönderilen sorulara da yanıt verilmedi.

ÇIRAY: BİR DİZİ ÇELİŞKİ ORTAYA ÇIKIYOR

Komisyon’un muhalefet partisi üyeleri ise raporun referandum öncesi açıklanmayacağı görüşünde. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, FETÖ davalarında verilen ifadeleri gördükçe bu kanısının daha da güçlendiğini belirterek şunları söyledi:

“Çok sayıda dava başladı. Orada verilen ifadeleri görüyoruz. Bir dizi çelişki ortaya çıkıyor. Suçlanan bazı kişilerin iktidarla ilişkileri ortada. 15 Temmuz üzerine yapılacak bir tartışma AKP’ye zarar vereceği için bu raporu referandumdan önce açıklayacaklarını sanmıyorum. Ayrıca bizim vereceğimiz şerhlerden de çok hoşnut olmayacaklarını biliyoruz."