'Karanlık günlerde bir ışık gibiydi'

Güney Afrika’da Apartheid rejiminin sona ermesiyle demokratik müzakerelerin yürütülmesini sağlayan ve Nelson Mandela’nın avukatı olan Essa Moosa yaşamını yitirdi. Türkiye'de müzakerelerin başlaması için büyük çaba sarf eden avukat ölmeden önce Öcalan ile görüşmek için Türkiye'ye gelmiş ancak talebi reddedilmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Afrika'da ırkçı Apartheid rejiminin sona ermesinde öncü rolü oynayan Nelson Mandela’nın avukatı ve Afrika Yüksek Mahkemesi Hâkimi Essa Moosa yaşamını yitirdi. Efsane avukat Moosa, öldüğünde 81 yaşındaydı. Türkiye'de barış ve müzakere masanın kurulması için verdiği çabalarla bilinen Essa Moosa , Abdullah Öcalan Kenya’a yaptığı siyasi sığınma başvurusunun işleme geçmesi için de büyük çaba sarf etmişti.

81 yaşında hayatını kaybeden avukatın cenazesi geçtiğimiz pazar günü gerçekleşti. Moosa'nın cenazesine İnsan Hakları Temsilcilerinden oluşan geniş bir heyet katıldı. Cenazede konuşan İnsan Hakları Savunucusu ve avukat Gadija Vallie "O karanlık günlerde bir ışık gibiydi. Adalet için yardıma her zaman hazırdı. Onun gibi birisini bulmak gerçekten çok zor. O her zaman adalet için mücadele etti." diye konuştu.

Mandela'nın avukatı Essa Moosa yaşamını yitirdiMandela'nın avukatı Essa Moosa yaşamını yitirdi

Essa Moosa, Güney Afrika’daki müzakerelerin ve Mandela’nın rolünün bir benzerinin Türkiye’de uygulanabileceğini vurguluyordu. Moosa, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yakalanmadan önce Kenya'ya yaptığı sığınma başvurusu görüşmelerini bizzat kendisi yürütmüştü. Öcalan’ın Türkiye'ye getirilmeden önce Güney Afrika’ya ulaşması halinde sığınma talebini kabul etmeye hazır olduklarını belirten Moosa "Eğer Öcalan Güney Afrika’ya ulaşabilseydi hikâye farklı olabilirdi” açıklaması yapmıştı.

Mandela ve Öcalan arasında benzerlikler olduğunu söyleyen Moosa, geçtiğimiz yıl Öcalan’la görüşmek için Türkiye’ye gelen 11 kişilik Uluslararası Barış Delegasyonu heyetinin başkanlığını yapmıştı. Ancak heyetin bu talebi gerçekleşmemişti.