Erdoğan'la Barzani'nin gündemi 'Rojava Peşmergeleri'

Kritik bir dönemde Türkiye'yi ziyaret eden Barzani'nin gündeminde, 'Rojava Peşmergeleri'nin YPG'ye karşı Suriye'ye konuşlandırılması var. 'Rojava Peşmergeleri', Türkiye'nin yardımıyla oluşturulmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Rakka'da IŞİD'e karşı operasyonda YPG'den yardım alıp almayacağının tartışıldığı bir dönemde Türkiye'yi ziyaret eden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'yle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinin ayrıntıları belli oldu. Hürriyet'in haberine göre iki lider, Suriye’de Kürtlerin yoğun olduğu bölgelere 'Rojava Peşmergeleri' diye tanımlanan Suriyeli Kürt savaşçıların konuşlandırılmasını görüştü.

Yaklaşık 7 bin kişilik olduğu belirtilen Rojava Peşmerge gücü, Suriye Kürt Ulusal Meclisi tarafından Barzani ve Türkiye’nin yardımıyla oluşturulmuştu. Ancak Rojava Peşmergeleri, PYD’nin izin vermemesi nedeniyle Suriye’ye geçemedi.

ABD DESTEKLEMİYOR

ABD’nin de YPG’yle çatışma endişesi nedeniyle bu savaşçıların Suriye’ye konuşlanmasına henüz destek vermediği belirtiliyor. Rojava Peşmergeleri'nin Suriye’ye hangi statüde döneceğine ilişkin geçtiğimiz günlerde YPG ile Erbil'den yetkililerin katılımıyla toplantılar yapıldı. Hürriyet’e bilgi veren Türk yetkililer, Ankara’nın plana sıcak baktığını belirtiyor.

KERKÜK PETROLLERİ DE MASADA

Hürriyet'in haberine göre, dün Erdoğan'la İstanbul'da görüştükten sonra bugün Ankara’da Başbakan Binali Yıldırım’la da bir araya gelecek olan Barzani’nin çantasındaki konular şunlar:

  • Rojava Peşmergelerinin Suriye’de konuşlandırılması,
  • IŞİD'le mücadele kapsamında Musul ve Telafer’in durumu,
  • Irak’taki PKK varlığı,
  • Bağdat yönetiminin Kerkük petrollerinin İran’a taşınmasına ilişkin girişimleri. (Haber Merkezi)