5 bin Suriyeliye Türkiye'de çalışma izni

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son 1 yılda 5 bin 16 Suriye uyruklu yabancıya çalışma izni verildiğini söyledi. Birçok iş yeri Suriyeli mültecileri izinsiz çalıştırıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’ye sığınan 5 bin 16 Suriye uyruklu yabancıya çalışma izni verildiği açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in soru önergesini yanıtladı. Bakan Müezzinoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 15 Ocak 2016 tarihinden 27 Aralık 2016 tarihine kadar geçici koruma kapsamında 5 bin 16 Suriye uyruklu yabancıya çalışma izni verildi.

SURİYELİLERİ İZİNSİZ ÇALIŞTIRIYORLAR

Çalışma izinleri ağırlıklı olarak; eğitim, ağaç ve kağıt, çimento, toprak ve cam, enerji, gıda, inşaat, metal, plastik, tekstil ve deri sanayi sektörlerinde düzenlendi. Öte yandan çok sayıda Suriye vatandaşının izinsiz olarak çalıştırıldığı biliniyor. Bakan Müezzinoğlu, Bakanlığın 2011 yılından bugüne çalışma izni olmaksızın yabancı çalıştırıldığı tespit edilen 8 bin 911 işletmeye idari para cezası uyguladığını, denetimlerin de devam ettiğini söyledi.

DOKTOR VE ÖĞRETMENLER İÇİN DENKLİK ŞARTI

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, doktor, mühendis ve öğretmen gibi mesleki yeterlilik gerektiren iş ve mesleklerde ise çalışma izni başvurusu yapan tüm yabancılar için diploma denklik belgesinin zorunlu tutulduğunu, denklik belgesi bulunan yabancı hakkında bakanlığın da olumlu görüş bildirmesi halinde çalışma izni verildiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamaya göre, Türkiye'de bugün göçmen, mülteci olarak bulunan insan sayısı 3 milyon 551 bin 78 kişi. (DUVAR)