Soma'da tepki çeken karar

301 madencinin ölümüne yol açan Soma faciasıyla ilgili "sabotaj" iddiası soruşturma konusu oldu. Davanın avukatlarından Denizer Şanlı, gayri ciddi buldukları iddianın soruşturma konusu olmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirterek, "Amaç davayı uzatmak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Soma'da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili davanın son aşamasına gelindi. Davanın 20 Şubat’taki duruşmasında savcının mütalaası beklenirken ilginç bir gelişme yaşandı. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, faciayla ilgili sabotaj soruşturması başlattığı ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine Soma Davası'nın görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de söz konusu soruşturmayla ilgili başsavcılıktan bilgi istedi.

ONLARCA RAPOR VAR, TEK BİR SABOTAJ İMASI YOK

Davanın avukatlarından Denizer Şanlı, sabotaj iddiasıyla açılan soruşturmayı şöyle anlattı: "Dosyada savcılık ve mahkeme aşamasında alınmış bir dizi bilir kişi raporu var. Bunların dışında Meclis Araştırma Komisyonu, TMMOB, Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı gibi çok sayıda kurumun resmi raporu var. Bu raporların tamamı faciada işverenin kusurlu olduğunu, gerekli önlemleri almayıp bu olaya adeta davetiye çıkardığını gösteriyor. Ama davanın sanıkları nasıl olduğunu bilmediklerini, sabotaj ihtimali olabileceğini iddia ediyordu. Raporlarda bu yönde en ufak ihtimal dahi yer bulmazken 15 Temmuz sonrası bu söylemi büyüttüler ve Kasım ayında bu facianın terör örgütleri tarafından gerçekleştitildiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundular."

'DERHAL TAKİPSİZLİK KARARI VERİLMELİYDİ'

Başlatılan soruşturma üzerinde gizlilik kararı bulunduğu için avukatlar dosyayla ilgili bilgi sahibi değil. İlk dillendirildiği günlerde bunun tebessümle karşılandığını anlatan Şanlı, bunun soruşturma konusu yapılmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirterek şunları söyledi:

"Davanın sonuna gelmişken bu suç duyurusu sanıkların davayı uzatmak, davanın gerçek nedenlerini kendi sorumluluklarından ırak tutmak için son bir çaba. Gerçekdışı, sanal, ihtimali olmayan bir şeyi bu yargılama gündemine sokarak yargılamayı uzatmak, olayı saptırmak ve sonuç olarak kendi sorumluluklarını gizlemek istiyorlar. Normal koşullarda bu suç duyurusu sonrası derhal takipsizlik verilmesini beklerdik. Çünkü bilirkişi raporlarının hiçbirinde böyle bir ihtimal yok."

DAVA REFERANDUM SONRASINA ERTELENDİ

Soma Davası'nda bugüne kadar genelde 1 aylık ara verilirken son duruşmada bu süre 2 aya çıktı. Dava referandumdan 2 gün sonra 18 Nisan'da görülecek.