İstanbul'daki darbe girişimi iddianamesi kabul edildi

İstanbul'daki darbe girişimi iddianamesi kabul edildi. Yurtta Sulh Konseyi de iddianamede yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ana darbe soruşturması kapsamında hazırlanan iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından onaylandı. Fetullah Gülen 1 numaralı şüpheli. 9'u firari 24 sanığın, 6'si general, 17'si de subay. 89 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Fethullah Gülen ve 'Yurtta Sulh Konseyi' üyesi oldukları öne sürülen Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu ve Tuğgeneral Eyyüp Gürler'in de aralarında bulunduğu 10 şüpheli hakkında 92'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 174'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Başsavcıvekili İsmail Uçar'ın onayladığı iddianame ile birlikte 72 klasör evrak İstanbul 14 Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme heyeti, 15 gün içerisinde iddianamenin kabulü veya reddi yönünde bir karar vermesi bekleniyor. İddianamenin kabulü halinde şüphelilerin önümüzdeki günlerde yargılanmasına başlanacak.

Darbe girişimi gecesinin İstanbul bilançosu da iddianameye şöyle yansıdı: 2'si asker, 5'i polis, 82'si sivil olmak üzere toplam 89 kişi hayatını kaybetti. Kolluk görevlileri dahil 719 kişiye karşı hedef gözetmeksizin silahla veya tankla ateş açıldı. 685 kişi yaralandı, 148 kişiye karşı yağma ve hürriyeti tahdit eylemi gerçekleşti, 214 kişiye ait mal ile kamu malı zarar gördü.

İddianamede Fethullah Gülen, 6 general ve 17 subay olmak üzere 9'u firari 24 kişi şüpheli olarak yer aldı.

ZARAR GÖRENLER SIRALANDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafında hazırlanan 351 sayfalık iddianamede, İstanbul genelinde darbecilerin ateşiyle hayatını kaybeden 89 isim "maktül" sıfatıyla, olay tarihinde kaçırılmaya teşebbüs edilen 1'nci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Harp Okulu Komutanı Mesut Özel, Deniz Harp Akademisi Komutanı Tayyar Ertem ve eşi Emel Ertem ile Harp Akademileri Komutanı Tahir Bekircioğlu ise müşteki olarak yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı, Doğan Şirketler Grubu Holding, Dijitürk Genel Müdürlüğü, Casper Bilgisayarlar Sistemi Anonim Şirketi de "suçtan zarar görenler" sıfatıyla yer aldı.

FİRARİ ŞÜPHELİLER

İddianamede, FETÖ elabaşısı Fetullah Gülen 1 numaralı şüpheli, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Albay Ahmet Zeki Gerehan, Kurmay Albay Onur Özden, Kurmay Albay Rıfkı Keser, Kurmay Albay Uzay Şahin, Kurmay Yarbay İrfan Arat, Kurmay Yarbay Engin Durmaz ve Kurmay Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu hakkında yakalama kararı bulunan firari şüpheli olarak yer alıyor.

'YURTTA SULH KONSEYİ İSTANBUL YAPILANMASI'

İddianamede, İstanbul ilindeki darbe girişimi faaliyetlerini öncesinde yaptığı toplantılarla planlayan, görev taksimatı yapan, kontrol altına alınacak bölgeleri belirleyen, "Yurtta Sulh Konseyi İstanbul Yapılanması"nın şu isimlerden oluştuğu öne sürüldü: Fethi Alpay, Mehmet Nail Yiğit, Özkan Aydoğdu, Eyyüp Gürler, Muzaffer Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden, Ahmet Zeki Gerehan, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Murat Yanık.

(İSTANBUL-DHA)