'Bu fermanlar vicdanlara attığımız bir tokattır'

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri geleneksel İnek Bayramı etkinliğini ihraç edilen hocaları adına bu yıl erken düzenledi. Fakülte bünyesinde yer alan 6 bölüm öğrencilerinin hazırladığı fermanlarda ihraç kararları eleştirildi.

Google Haberlere Abone ol

Serkan Alan

ANKARA - Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yıllardır devam eden ve öğrenciler tarafından organize edilen İnek Bayramı, bu yıl ihraç edilen akademisyenler için bu yıl daha erken düzenlendi. Fakülte bünyesinde yer alan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme, İktisat bölümleri öğrencileri fermanlarını okudu.

'FERMANLARDAN TÜM CAMİA NASİBİ ALIR'

Yıllarca öğrenciler arasındaki dostça rekabeti yansıtan fermanlar bu yıl ihraç edilen hocaların ardından duyulan tepkiyi yansıttı. Dr. Şehmus Güzel geleneksel fermanı şu şekilde tanımladı:

“Fermanda, fermanı okunan bölümün öğretim elemanları, öğrencileri övülür, üstünlükleri belirtilir, diğer bölümlere eleştiri ve sataşmalarla Fakültede egemenlik ilan edilir. Geniş bir öğrenci kitlesi tarafından izlenen ve karşılıklı laf atmalar ve şakalarla, tezahüratla okunan fermanlardan herkes, memur, hizmetli, Mülkiye camiasının tüm mensupları nasibini alır. Herkes, bir yerde 'Bana hangi çamur atılacak, hangi övgü yapılacak' diye biraz merakla, biraz heyecanla bekler; iyi espriler alkışlanırken, kötüleri de izleyicilerden layık oldukları tepkiyi hemen alır.”

'EY BİLİMİ İRTİCA İLE İKAME EDENLER!'

“Geyikhan” olarak anılan iktisat bölümü öğrencileri okudukları fermanda, Kanun Hükmünde Kararnamelerin altında imzası olan Mülkiye mezunu bürokratları eleştirdi. Geyikhan’ın fermanından bir bölüm şöyle: “Ey bilimi irtica ile ikame edenler! Siz bilim aşkı nedir bilmezsiniz ama akademisyenlik öyle varlık fonuna devretmekle, değerlerini peşkeş çekmekle değil; okuyarak, yazarak, tartışarak ve en önemlisi de dinleyerek, sevgi, aşk ve kavgayla yapılır! Ey Mülkiye camiası! Bu fermanımız akıllar başa gelsin diye vicdanlara attığımız bir tokattır!”

'Sevincimiz geri gelecek bu da onlara dert olsun''Sevincimiz geri gelecek bu da onlara dert olsun'

'HAKİKATTEN YALÇIN GİBİYMİŞSİNİZ'

İşletme bölümü öğrencilerinin fermanında ise eski SBF Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe’nin ihraçlar sonrası aldığı tavır övülürken, şu anki Dekan vekili Prof. Dr. Kadir Gürdal eleştirildi. Fermanda Yalçın Karatepe’ye atıf yapılarak “Medyanın Mülkiye ayağı, Periscope’da hunharca kalp tuşuna bastığımız, varlık fonunu tane tane anlatan, kütüphane gecelerinin ex çorbacısı, lisans öğrencileri olarak ders almaya nail olamadığımız lakin kampüs direnişi sahalarında görmeye alışık olduğumuz, bizlerle en önde saf tuttuğunuz için teşekkürler hocam. Hakikaten de Yalçın gibiymişsiniz!” denildi.

İşletme bölümü öğrencileri görevde olan dekan vekili Prof Dr. Kadir Gürdal’a ithafen ise “Mümtaz Soysallar, Cevat Geraylar kadar olmasını beklemediğimiz lakin bir Serpil Sancar kadar bile olamayan dekan. Pardon vekiline Kadir Gürdal’a. Hocam kırmızı çizgileriniz varmış diye duyduk ama bordoya dönmüş. Arkanızdaki sessiz sözde çoğunluk ve çizginiz pembe diye tutturmuş. Çizginizin şu andaki rengini sormak istedik ama yoksunuz. Yoksa kitabının yeni baskısının çıktığını Twitter'dan bu süreçte ilan eden hocamızın imza gününe mi gittiniz?” açıklamasını yaptı.

'MEKTEB-İ MÜLKİYE OLARAK İLİMDEN YANAYIZ'

İhraç edilen akademisyenlerin her birine dair kısa yazıların okunduğu fermanlarda, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü öğrencileri şunları aktardı:

“Bugün ihraç ettiğiniz bilim insanlarının bize öğrettiği değerler zihinlerimizden silinmeyecektir. O ekilen tohumlar yeşerecektir elbet bu topraklarda bir gün. Unutmayın ki, bir memleket ya ilim ya zulümle yönetilir. Biz Mekteb-i Mülkiye olarak ilimden yanayız. Onların nerede olduğunu cümle tüllab bilir zaten.”

İLEF’TE 'PANHAYIR' ORGANİZASYONU

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından geleneksel olarak yapılan Panayır organizasyonu, ihraç edilen akademisyenlerin ardından “PanHayır” ismiyle yapılacak. 22 Şubat’ta Cebeci Kampüsü’nde gerçekleştirilecek olan organizasyonlarda ihraç edilen akademisyenler tarafından açık dersler verilecek ve çeşitli etkinlikler yapılacak. PanHayır’da elde edilecek gelirler sembolik olarak ihraç edilen hocaların adına açılan “Dayanışma Hesabı’na” yatırılacak. (DUVAR)