Türkiye'ye İbrahim Kaboğlu çağrısı

Uluslararası Anayasa Hukuku Derneği, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Kaboğlu'nun KHK ile ihraç edilmesini kınadı. Bildiride, ihraç edilen akademisyenlerin görevlerine iade edilmesi çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - OHAL yetkisiyle yayımlanan son KHK ile 330 akademisyenin birden ihraç edilmesi Uluslararası Anayasa Hukuku Derneği (IACL) tarafından kınandı. Açıklamada, "Daimi bir işten çıkarılma tehdidi altında, iş güvenliği olmadan, akademisyenlerin akademik özgürlüklerini kullanması mümkün olamaz" denildi; ihraç edilen akademisyenlerin göreve iade edilmesi çağrısı yapıldı.

'KABOĞLU İÇİN EN UFAK KANIT SUNULMADI'

Metinde, son KHK ile ihraç edilen Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun 'dünya çapında tanınmış bir anayasa hukukçusu' olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"IACL, Kaboğlu'nun herhangi bir yasal sürece tabi tutulmaksızın, 15 Temmuz'daki başarısız darbe veya herhangi bir terör faaliyetiyle ilişkili olabileceğine dair herhangi bir kanıt sunulmaksızın ihraç edilmesini güçlü bir dille kınıyor. Hükümetin kendisine kurulan bir komploya karşı koymak için aldığı acil durum önlemleri, muhalefeti bastırmaya ve haklar ile özgürlüklerin inkârına dönüştü." 

İbrahim Kaboğlu: İmam konuşabiliyor, anayasa hukukçusu konuşamıyorİbrahim Kaboğlu: İmam konuşabiliyor, anayasa hukukçusu konuşamıyor

'EN TEMEL PRENSİPLER İHLAL EDİLİYOR'

IACL, iktidara 'hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etme' çağrısında da bulundu:

"Daimi bir işten çıkarılma tehdidi altında, iş güvenliği olmadan, akademisyenlerin akademik özgürlüklerini kullanması mümkün olamaz. Hükümetin önlemlerine yönelik sadece eleştirel bir tartışmanın bile işten atılmayla sonuçlandığı bir ortamda bu haklar ciddi bir tehdit altında. Türkiye hükümetinin adımları hukukun üstünlüğünün, demokrasinin ve uluslararası insan haklarının en temel prensiplerini ihlal ediyor.

Kaboğlu ve Sevinç'in terör örgütü üyeliği iddiası gülünçtürKaboğlu ve Sevinç'in terör örgütü üyeliği iddiası gülünçtür

IACL Türkiye hükümetini, Prof. Kaboğlu'nun yanı sıra yargı sürecine tabi tutulmadan ihraç edilen diğer akademisyenleri de görevlerine iade etmeye çağırıyor. Türkiye hükümetini yargı bağımsızlığına ve yasal sisteme saygı göstermeye; demokrasi, anayasal düzen, temel haklar ve hukukun üstünlüğüne yeniden bağlı davranmaya çağırıyoruz." (Dış Haberler)

Marmara Üniversitesi'nde hocalara vedaMarmara Üniversitesi'nde hocalara veda