Hollanda'dan subaylara 18 aylık sığınma izni

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’ye dönmeyi reddeden bir grup Türk subayının Hollanda’ya sığınma başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Hollanda tarafından subaylara 18 ay boyunca ülkede kalmalarına izin verildiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  15 Temmuz darbe girişimi sonrası, Türkiye'ye dönmeyi reddeden bir grup Türk subayının, aileleriyle birlikte Hollanda'ya siyasi sığınma başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND), sığınma başvurusunu incelemek için gereken 18 aylık süre boyunca, subaylar ile ailelerinin ülkede kalmasına izin verdi.

BBC Türkçe’nin Hollanda gazetesi NRC’den aktardığına göre Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’nin subayların ülkede kalmasına izin verme sebebi ise siyasi sığınma başvurusunu incelemek olduğu kaydedildi. Sayıları açıklanmayan askerler ise, sığınma başvurusunun gerekçesi olarak Türkiye’de adil yargılanma olanaklarının kalmamasını gösterdi. Darbe girişiminin ardından subaylara üç ay içinde Türkiye’ye geri dönme çağrısı yapılmış, aksi takdirde vatandaşlıktan çıkarılacaklarını açıklanmıştı. Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı, darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeler nedeniyle askerlerin iadesini geçici olarak askıya almıştı.

HOLLANDA İADEYE SICAK BAKMIYOR

Hollanda makamları OHAL nedeniyle subayların Türkiye’ye iadesine sıcak bakmazken, Türk yetkililerin adil yargılama güvencesi verdiği belirtildi. Yetkililer, Hollanda’daki firari askerler için güvenli liman olmasının ‘kabul edielemez’ olduğunu söyledi. Hollanda devlet televizyonu (NOS) ise, darbe girişiminin ardından 100’ü aşkın Türk subayının Batı Avrupa ülkelerine sığınma başvurusu yaptığını açıkladı. Bu ülkelerin başını Almanya çekiyor.