Başkanlık anayasasına karşı imza kampanyası

Kitle örgütü temsilcileri ile çok sayıda sanatçı, nisan ayında referanduma sunulacak başkanlık sistemi için 'Hayır' çağrısı yaptı. Ayrıca, "Cumhuriyetin idam fermanına hayır" sloganıyla imza kampanyası başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başkanlık sistemini getirecek olan anayasa değişiklik teklifine ilişkin, geniş çaplı bir muhalefet cephesi oluşturulması çağrılarına bir yenisi eklendi. Kitle örgütü temsilcileri, oda başkanları ve sanatçılar zaman yitirilmeden, oluşturulacak güç birliğiyle, demokratik tepki hakkının kullanmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, bir de imza kampanyası başlatıldı.

'Cumhuriyetin idam fermanına hayır' başlığıyla yayınlanan deklarasyon şöyle:

"Türkiye Cumhuriyeti yüz yıla yaklaşan tarihinde hiçbir zaman olmadığı kadar görülmedik dev bir tehdit karşısındadır.

Demokrasi, çoğulcu parlamenter sistem, evrensel insan hakları, laiklikle beraber çağdaş hukuk kuralları ve değerleri, YANİ bütünüyle Türkiye Cumhuriyeti yıkılmak üzeredir.

Çocuklarımızın geleceği, kadınlık onuru, emeğe saygı, düşünme ve örgütlenme özgürlükleri, gençliğin mutlu bir yaşam beklentisi, her yaşta her kişinin hakkı olan huzurlu, güvenli, korkusuz bir günlük yaşam umudu gibi tüm yaşamsal değerler diktatörlük heveslilerinin keyfine kalmış bir oyuncağa dönüştürülmektedir.

Bu konularda en ufak bir kuşku duymak, duraksamak, vurdumduymazlık ve adam sendecilik yapmak bağışlanamaz bir gaflet değilse eğer, utanç verici bir korkaklık, insan onuruyla bağdaşmayacak bir teslimiyetçilik, vatan değerlerine karşı kabul edilmesi akla bile gelemeyecek bir suçtur, bir işbirlikçiliktir.

Türkiye Cumhuriyeti göz göre göre yıkılmak isteniyor!

'DEMOKRATİK TAVIRA DÖNÜŞTÜRELİM'

Bu enkazın altında kalmaktan kurtulacaklarını sanan kişi ya da çevreler varsa, yıkıcılar da aralarında olmak üzere, ağır ve geri dönüşü çok zor olan bir yanılgı içindedirler.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin yok edilmesiyle ülkemizin çağdaş ülkeler topluluğunun dışına savrulması hepimizin, herkesin sonu olacaktır.

Öyleyse, bir an gecikmeksizin güçlerimizi birleştirelim!

Bir an önce demokratik tepki hakkımızı kullanarak, bu ülkenin kadınları, sanatçıları, kitle ve meslek örgütü temsilcileri, emeğin temsilcisi sendikalar da katılarak oluşturacakları güç birliğiyle, bu korkunç gidişata dur diyelim. Aynı tepkileri ödünsüz olarak vermeye kararlı istisnasız tüm muhalefet partilerinin de katılımıyla, kitlesel, dev gösterilerde bir araya gelerek 'Hayır!' haykırışlarımızı ulusal bir koroya, ortak bir haykırışa, bir büyük Türkiye sesine, demokratik bir tavra dönüştürelim!

“Faşizme Hayır!”

“Diktatörlüğe hayır!”

“Tek adam saltanatına hayır’

“Cumhuriyetimizin ölüm fermanına hayır!”

“Kadın düşmanlığına hayır!”

“Emek düşmanlığına hayır!”

“Çocuk düşmanlığına hayır!”

"Doğa, orman ,çevre düşmanlığına hayır"

“Özgürlük düşmanlığına hayır!” haykırışlarıyla gök kubbeyi çınlatalım!…

Sevgili yurttaşlar, gençler, kadınlar-erkekler, emekçiler, Cumhuriyet’in koruyucuları, yurtseverler, çağdaş insanlar, gün bu gün, an bu andır!..

Yarın çok geç olacak!

Bu Cumhuriyetin ölüm fermanını yırtarak müstahak olduğu yere, tarihin çöplüğüne süpürmekte gecikmeyelim.

Bugünün çocukları; ülkemizi bilimin, sanatın, aklın, güzelliğin, yaratıcılığın aydınlıklarına taşıyacak olan gelecek kuşaklar biraz daha beklersek, hurafelerin kucağına teslim edilen, Cumhuriyet aydınlanmasına ve Atatürk devrimlerine kökten düşman bir kuşağın temsilcisi haline dönüştürülecekler

Haydi ulusal, evrensel, demokrat, laik, yurtsever, özgürlükçü, ilerici, Cumhuriyetçi dayanışmalara!...

Hep birlikte! Akılla, inançla, omuz omuza!"

İMZA KAMPANYASI

Metni imzalamak için bir de imza kampanyası başlatıldı. Deklarasyonda, '[email protected]' adresine 'imzalıyorum' yazıp e-mail atılması talep edildi.

METNE İMZA ATANLAR

SANATÇILAR GİRİŞİMİ –Sözcüler/Ataol Behramoğlu, Bedri Baykam, Orhan Aydın

İSTANBUL KADIN KURULUŞLARI BİRLİĞİ –Koordinatör/Nazan Moroğlu

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ –Başkan/Tansel Çölaşan

ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ –Başkan/Aysel Çelikel

KADIN ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ –Başkan/Necla Arat

SOSYAL DEMOKRASİ VAKFI –Başkan/Erol Kızılelma

MİMARLAR ODASI –Başkan/Eyüp Muhçu

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI –Başkan/Mustafa Köz

NÂZIM HİKMET KÜLTÜR VE SANAT VAKFI –Başkan/Rutkay Aziz

AICA ULUSLARARASI SANAT ELEŞTİRMENLERİ DERNEĞİ –Başkan/Fırat Arapoğlu

PEN ULUSLARARASI YAZARLAR DERNEĞİ –Başkan/Zeynep Oral

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI –Başkan/Cemal Gökçe

UPSD ULUSLARARASI PLASTİK SANATLAR DERNEĞİ-Başkan/Bedri Baykam

CEMAL SÜREYA KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ –Başkan/Seyyit Nezir

PİRAMİD SANAT –Direktör/Öykü Eras

SOSYAL DEMOKRASİ DERNEĞİ- FADİME ŞAHİN/YÖNETİM KURULU ASİSTANI

GALATA GAZETE- İSMAİL CEM ÖZKAN

BUKET ÇOCUK EVİ

EMEK KİTAPEVİ

ZENİT HARİTA

MÜJDAT GEZEN, GENCO ERKAL, EDİP AKBAYRAM, FERHAN ŞENSOY, ZÜLFÜ LİVANELİ, YILMAZ ÖZDİL, MUSTAFA ALTIOKLAR, VURAL SAVAŞ, YEKTA GÜNGÖR ÖZDEN, ALEV ÇOŞKUN, MEHMET DURAKOĞLU, SÖNMEZ TARGAN, RIZA TURMEN, TAMER LEVENT, ŞÜKRAN MORAL, NEJAT YAVAŞOĞULLARI, TUNCER CÜCENOĞLU, ERDAL ATABEK, MAHMUT NÜVİT, NUR SÜRER, MEHMET GÜLERYÜZ, ÜMİT ZİLELİ, AHMET YALÇIN, NİHAT BEHRAM, SALİ TURAN, ZAFER BİLGİN, ORHAN BURSALI, MUSTAFA MUTLU, BAŞAR YATLI, MUSTAFA ALTINTAŞ, MEHMET AKSOY, AKIN OK, BERHAN ŞİMŞEK, COŞKUN ÖZDEMİR, ADVİYE BAL, ENİS TÜTÜNCÜ, SALİH GÜNEY, TEVFİK KIZGINKAYA, CENGİZ YILDIRIM, CEYLAN MUTLU, ATİLLA DORSAY, KORAY ERKAYA, HASAN NAZIM BALABAN, CAN GÖKNİL, ORHAN KURTULDU, GÜRBÜZ ÇAPAN, SADIK GÜRBÜZ, DENİZ BANOĞLU, EKREM ATAER, DENİZHAN ÖZER, ECE ALÇER, IŞIK ÖĞÜTÇÜ, İSMET ARSLAN, ABDULLAH NEFES, YAZGÜLÜ ALDOĞAN, TOLGA YARMAN, GENCO GÜLAN, LEVENT UZUN, YENER BÜYÜKERŞEN, TUNCAY ERCİYES, SAİM CANATAN, ZEHRA ÖZER, MEHMET KUNT, NACİ KAPTAN, HÜLYA BEHRAMOĞLU, ARİF TUNA, RAFET AKALIN, VEYSEL BOĞATEPE, MURAT HAVAN, SEYDİ MURAT KOÇ, MELİK İSKENDER, TAYFUN AKÇAY, FATMA VATANSEVER, SİBEL BAYKAM, MUTAHHAR BAYKAM, BAHRİ GENÇ, EREN TEOMAN, NEBAHAT KARYAĞDI, JANSET CEREREN, ÇETİN KARADAĞ, ALP YAVUZ, ZEYNEP TAHTALI, MAHİR HEKİMOĞLU, ÖZLEM AYERTEN, UMAY AYDEMİR, SENNUR SARICI, METE AKALIN, SOMAY AYDONAT, SEVGİ AKDAĞ, NİGAR SANCAK, ÇİLER BELEN, GONCA GÜRDAL, BAHA TOYGAR, BİLGİ GÖKALP GÜLEN, NİLGÜN TÜZÜNTÜRK, BELGİN ALTOP, TÜLAY SEFEROĞLU, DENİZ KIYMAZ, BURAK BİLGE, OMER AYDIN BERKMAN, VOLKAN SEZER, HÜLYA DEĞERBİLİR, TONY ALDEMİR, ÖMER BUTUR, ASRİYE MOCAN, SERİN ÖZTOPRAK, ZEYNEP AKINCI, T. AYHAN CIKIN, FAİK BAŞAR, UTKU KUTURMAN, ETEM DOLEN, ÇİLER BELEN, ÖZAY ERKILIÇ, SEVDA BOZKURT, FERİHAN KARA, ŞİRİN ÖZGER, İSMET ARSLAN, LEVENT KIRILMAZ, ESİN ALPTUNA, TAMER ATIŞ, SİBEL TARHAN, NERGİS ARDANIÇ, SERFİ ERGUN, NİLDEN AKIN, LEMİS OKANDAN, SEVİL SOYER, MİNE AKSU, NADİDE GÜRCÜOĞLU, ÖZLEM BAŞER, ERCAN SUELDEN, BİNGÜL ÖZDEMİR, NACİ AKINCI, SELMA ER, ALİYE İLAY İLKAY, BAHAR VARDARLI, ZEYNEP CONKER, AHMET RÜŞTÜ DOĞAN, NECATİ YILDIRIM, BURCU SAHİN, OYA AKINCI, DİLEK ŞAHBAZ, SUMRU NOYAN, HASAN DÜNDAR, MÜGE BİLGİN, NADİDE BOSTANCI, MEHMET GENÇ, MEFTUN DİNÇER, BİLGE KÖREZLİOĞLU, REFAN KAYMAK, JOSEF PALAMBO, GÖNÜL ERDUR, NEBİHE GÖL, NEŞE GÜMÜŞÇÜOĞLU, TANER ÖNAL, MELİS WEBB, NEZİR İÇGÖREN, CAN EMED, AHMET ATALAY, ALEV BURSALIOĞLU, YAŞAR BURSALIOĞLU, RÜMEYSA KIZILIRMAK, GÜL OK, RENİN GÖZDE, SERAP İPEKÇİ, CENAP BIYIKLI, DİLEK ÇETİNDAMAR, ALBUS YAGAN, YURDANUR BÜKER, BÜLENT GENCER, ORHAN GEZGİN, SERAP GEZMEN, MAHMUT YAMAN KARAKURT, NEZAKET SARAÇOĞLU, MELİS MELİS, DEMET CANBAZOĞLU, SERPİL HORTOĞLU, KAMER İŞSEVER, EMEL ÇİZMECİOĞLU, ERDAL AKTULGA, ALTAN ADAKLI, SAMİL TURNALI, ESRA KURBAN, SELÇUK DENLİ, SİBEL KOCABIYIK, DENİZ ŞİMŞEK, HAKAN GÜRKAN, TİLBE SARAN, ŞAHİN FERCAN, VE DAHA BİNLERCE YURTSEVER...

(HABER MERKEZİ)