YTÜ'lü akademisyenler ihraçlara tepki gösterdi

Yıldız Teknik Üniversitesi'nden akademisyenler ihraçlara ortak açıklamayla tepki gösterdi. "Meslektaşlarımızın Yanındayız!" diyen akademisyenler kararın gözeden geçirilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) görevli akademisyenler, 14 meslektaşlarının OHAL kararnamesiyle ihraç edilmelerine tepki gösterdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden öğretim üyeleri, "Meslektaşlarımızın Yanındayız!" başlıklı bir açıklama yaptı. YTÜ'lü akademisyenlerin açıklaması şöyle:

VATANDAŞLIK STATÜLERİ DE DÜŞÜRÜLDÜ: 7 Şubat 2017 Salı günü yayınlanan 686 nolu KHK ile bölümümüz 14 öğretim elemanını kaybetti. 1 profesör, 2 doçent, 1 yardımcı doçent ve 10 araştırma görevlisinin işine son verildi. İhraç edilen akademisyenlerin ikisi ise, bu KHK yayınlanmadan çok önce işlerinden istifa etmişlerdi.

KHK ile ihraç edilen arkadaşlarımız sadece işlerinden ve aidiyetlerinden olmadılar; aynı zamanda emeklilik haklarından, kamuda yeniden istihdam edilebilme haklarından ve pasaportlarına el konularak da seyahat özgürlüklerinden mahrum edildiler. Böylece sadece yürütmenin kararına dayanılarak ve herhangi bir yargı sürecinden geçmeden vatandaşlık statüleri de düşürüldü.

ÖĞRENCİLER DE CEZALANDIRILDI: İhraç edilen arkadaşlarımız Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün kuruluşundan itibaren temel derslerini veren, yüzlerce öğrenci, bilim insanı yetiştirmiş, Türkiye’nin entelektüel dünyasına pozitif katkıda bulunmuş saygın ve üretken akademisyenlerdir. Eğitim-öğretim açısından bahar döneminin başlamasına 2 hafta kala alınan bu karar ile yalnızca bu öğretim üyeleri değil, tüm bölüm ve öğrencilerimiz de cezalandırılmış, bölümde verilen eğitim-öğretim darbe almıştır.

Elbette arkadaşlarımızın üniversitemizden uzaklaştırılması sadece bölümümüze vurulan büyük bir darbe değil, aynı zamanda Türkiye’nin sosyal bilimler eğitimine ve ülkenin geleceğine vurulan bir darbedir.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ: Anayasamız ve uluslararası hukuk ile güvence altına alınan yurttaşlığın ve üniversitenin de teminatı olan ifade özgürlüğü KHK yoluyla ihlal edilmiş bulunmaktadır. Mevcut anayasa, yasa ve yönetmelikler doğrultusunda adaletli ve hakkaniyetli bir inceleme-soruşturma bile yapılmadan hem seçkin bilim insanlarımız hak etmedikleri bir cezalandırmaya maruz bırakılmaktadır hem de üniversitemizin ve ülkemizin ulusal-uluslararası saygınlığı, imajı zedelenmektedir. Meslektaşlarımız muhalif kimlikleri nedeniyle savunma hakkı verilmeksizin keyfi bir ceza ve mağduriyete uğramışlardır.

GÖREVLERİNE İADE EDİLMELİLER: Çalışma arkadaşları olarak bizler, haksız ve adaletsiz olarak verilen, dolayısıyla kamu vicdanını yaralayan bu ihraç kararının gözden geçirilmesi, mağduriyetlerinin giderilerek meslektaşlarımızın görevlerine iade edilmesini talep ediyoruz.

Akademik yetkinlikleri, aydınlık duruşlarıyla ve dostluklarıyla öğrencilerine ve bizlere kıymetli katkılarda bulunan meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz. (HABER MERKEZİ)