AK Parti sandıkta 'evet'i gördü

Referandum için geri sayım başlarken seçmen tavrıyla ilgili her gün yeni yorumlar geliyor. AK Parti milletvekilleri ise sandıkta “evet” görüyor. AK Parti Milletvekili Necdet Ünüvar’a göre, anayasa değişikliğiyle ilgili soru işareti olanlar, kabule yakın seçmenler. Kampanya süreci de zaten onların iknası için.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa değişikliğinde kritik dönemece gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hafta onaylayacağını açıkladığı kanun bir sürpriz olmazsa 16 nisanda referanduma sunulacak.

AK Parti ile MHP arasında yaklaşık 2 ayı bulan görüşmelerin ardından Meclis Başkanlığı’na sunulan değişiklik teklifi “Cumhurbaşkanlığı sistemi” adıyla yeni bir hükümet modeli öneriyor. Muhalefete göre ise teklif “rejim değişikliği” öneriyor. MHP tabanının büyük kısmının AK Parti’de de yüzde 20’ye yakın seçmenin sıcak bakmadığı konuşuluyor.

Bu yorumları, anayasa görüşmelerinin ardından Meclis çalışmalarına verilen arada seçim bölgelerine giden AK Parti milletvekillerine sorduk.

600 MİLLETVEKİLİ SORUSU

necdet Necdet Ünüvar'a göre sorular ikna olmak isteyenlerden geliyor.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’a göre, “bir sorun veya kafa karışıklığı” yok. Milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesinin çok olumlu bulunduğunu söyleyen Ünüvar, milletvekili sayısının neden 600’e çıkarıldığının sorulduğunu anlatıyor. Ünüvar’ın aktarımına göre vatandaş, “Nüfus artışı doğrultusunda daha iyi bir temsil imkanı sağlanacağı” açıklaması ile ikna oluyor.

'SORU İŞARETİ PROBLEM ANLAMINA GELMİYOR'

Ünüvar’a, “Getirilmek istenen sistemle ilgili vatandaşın genel tavrı ne? Hiç mi sorgulamıyorlar?” sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Kafalarda soru işaretleri olması problem olduğunu göstermiyor. Tam tersi kabule yönelik bir talep olduğunu gösteriyor. Soru soran cevap bekliyor demektir. Kesin “hayırcıyım” diyenler klasik Kılıçdaroğlu’nun Perinçek’in görüşleriyle “hayır” diyenler. Ama soru soruyorlarsa demek ki aşılması gereken bir aşama var. Kampanyaların amacı da zaten budur.”

Ünüvar’a göre, MHP tabanında da bahsedildiği gibi bir görüntü yok, MHP’liler büyük ekseriyetle bu işin millet için güzel bir iş olduğunun farkındalar ve “evet” diyorlar.

'18 YAŞ SORUSU'

aydemir1 İbrahim Aydemir 18 yaşla ilgili sorularla karşılaştıklarını belirtti.

Meclis’in 2 haftalık tatil sürecinde seçim bölgesi Erzurum başta olmak üzere İstanbul ve Tekirdağ’da seçmeleriyle buluşan AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir de, “Sonucun “evet” olacağını görüyor. Aydemir’e de vatandaşlardan nasıl sorular geldiğini soruyoruz? Aydemir’e gelen sorular, Ünüvar’ın çok olumlu karşılandığını söylediği 18 yaşla ilgili. Vatandaş, “18 yaşında olanlar milletvekili mi olacak” diye soruyor. Aydemir, “Asgari yaş 18. Şu anda da 25. Ama 25 yaşında milletvekilimiz yok. “İlle de 18 olacak” diye bir kayıt yok. Ama gençlere açılmak lazım. Çok genç bir nüfusa sahibiz. Gençlerin önünü açmalıyız” diyerek ikna ettiğini anlatıyor.

Erzurum’da yüzde 90’larda “evet” beklediklerini söyleyen Aydemir’e göre, MHP tabanının geneli de kim ne söylerse söylesin “evet” yönünde.

'EVET' ÇIKINCA ZEMİN BULAMAYACAKLAR

Başbakan Binali Yıldırım’ın son iki konuşmasında vurguladığı “Terör örgütleri Hayır diyor” yaklaşımı Aydemir de tekrarlıyor:

“Cephelere iyi bakmalı. Kim nerede konuşlanmış. Millete düşmanlık eden DAEŞ, PKK, PYD ‘hayır’ın yanında. Milletin yanında olanlarsa ‘evet’in yanında. Siyaset kurumlarına saygım sonsuz. Bunu CHP için söylemiyorum ama ben de siyasetçi olarak vurgulamalıyım. PKK varlığını devam ettirmek için “hayır” diyor. “Evet” çıkıp sistem değiştikten sonra özellikle istikrar sağlandıktan sonra, onlar da biliyor ki zemin bulamayacaklar. Bütünüyle berhava edeceğiz onları. Terörist unsurların hayırın yanında yer aldığı hakikatinin de altını çizmek durumundayız.”

Referandumda ibre 16 Nisan'a döndüReferandumda ibre 16 Nisan'a döndü