İncirlik'te Alman uçakları 'teneke barınak'ta kalıyor

Türkiye'nin istihbarat paylaşımı krizi nedeniyle Alman uçaklarına İncirlik'te 'teneke konut' denen barınakları verdiği iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya ve Türkiye arasındaki istihbarat paylaşımı geriliminin İncirlik Üssü'nde bulunan Alman Tornado uçaklarının barınaklarını bile etkilediği iddia edildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in aybaşındaki Ankara ziyareti öncesinde Almanlara ait Tornado tipi keşif uçaklarının çektiği görüntülere doğrudan erişemeyen Türkiye’nin, İncirlik Üssü’nde Alman askerler ve uçakları için karargâh inşaatına geçit vermediği öne sürülmüştü.

Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, IŞİD ile mücadele koalisyonunda ABD, İngiltere, İspanya, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerle birlikte yer alan Almanya'nın Tornado keşif uçaklarının yüksek çözünürlüklü kameralarıyla Rakka, Musul ve El Bab’da belli aralıklarla çektikleri görüntülere Türkiye'nin de bir koalisyon üyesi olarak erişim hakkına sahip olduğunu belirtti.

Zeyrek sorunun nereden çıktığını ise şöyle anlattı: "Türkiye, görüntüleri koalisyon havuzundan değil, doğrudan erişimle almak istiyor. Türkiye’nin başka bir isteği ise Tornado uçaklarının çektiği YPG/PYD unsurlarına ilişkin görüntülerin de verilmesi. Almanlar, ilk isteği ‘Zaten koalisyon üzerinden erişiyorsunuz’ diye reddediyor. İkinci isteğe verilen yanıt da şöyle: “Koalisyon görevi IŞİD’i kapsıyor ve bu nedenle YPG/PYD unsurlarını görüntülemiyoruz."

MERKEL DE ÇÖZEMEDİ

Ancak Ankara bu yanıtlarla tatmin olmadığı için İncirlik’te Alman askeri birliklerine negatif ayrımcılık uygulanıyor. Buna göre, kanat genişliği nedeniyle F-16 hangarlarına sığmayan Tornadolar, jet hangarlarının bulunduğu tarafta değil, kargo uçaklarının bulunduğu alanda park ediyor. Suudi, Katarlı, İspanyol askerler, Türk Hava Kuvvetleri’nin sunduğu konforlu barınaklarda kalırken, Almanlar ABD ordusunun ‘tin city’ diye adlandırdığı teneke konutlarda kalıyor.

Zeyrek'in, "Şu Tornado meselesi" başlıklı yazısına göre sorun Merkel’in ziyaretinde de 'büyük ihtimalle' çözülemedi.