'Huduti’ye Cemal Gürsel ol denmiş'

Org. Huduti’nin, darbe gecesi, Malatya’dan İnsanlı Keşif Uçağı ile Ankara’ya götürülmek istendiği, iddia edildi. Huduti, 'darbecilerin' kendisine Cemal Gürsel rolü verdiklerini söyledi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimine dair soruşturmalar sürüyor. Malatya’daki soruşturmada, 2. Ordu’nun eski komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin, darbe girişimi gecesi, Malatya’dan İnsanlı Keşif Uçağı (İKU) ile Ankara’ya götürülmek istendiği ortaya çıktı. Soruşturmaya göre görevi o gün devralan Kara Havacılık Alay Komutanı Albay Hakan Keleş’in engellemesiyle uçağın kaldırılmaması nedeniyle bu girişimin başarısızlıkla sonuçlandığı, 'darbecilerin' İKU hazırlanması için “Şemdinli’de karakola saldırı oldu” yalanını söylediği belirtildi.

Cumhuriyet'ten Selahattin Gökatalay'ın haberine göre, Huduti ifadesinde, 27 Mayıs 1960 darbesinde İzmir’den Ankara’ya getirilen ve darbenin lideri yapılan Cemal Gürsel örneğini vererek, kendisine kalkışmacıların başına geçmesinin teklif edildiğini açıkladı. İddianamede darbe girişimi başarısız olunca Huduti’nin taraf değiştirdiği belirtildi.

'BEN ZATEN BAŞINIZDAYIM'

2. Ordu eski Komutanı Adem Huduti, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadesinde, “Albay Bahadır Erdemli bana odadaki konuşmalar sırasında bu işten dönmeyeceklerini, ölümü göze aldıklarını, başarıya ulaşabilmek için kendilerinin başına benim geçmemi ve tüm idareyi elime almamı istedi. Geçmiş tarihte buna benzer ihtilallerde veya darbe teşebbüslerinde alt rütbeli subaylar kalkışma sonrasında ilk etapta olay ile ilgisi bulunmayan herhangi bir orgenerali ikna etmek sureti ile kendilerinin başına geçirmişlerdir. Orgeneral Cemal Gürsel’de olduğu gibi. Ben de kendilerine her seferde yaptıklarının yanlış olduğunu, emir komuta zinciri dışına çıkmamalarını, derhal silahlarını bırakmalarını, herhangi bir şekilde çatışmaya girmemelerini, kışlada çatışma olmamasını söyledim. Ancak ikna olmadılar” dedi.

2. Ordu eski Komutanı Adem Huduti’nin emir subayı Binbaşı Sedat Kaya da ifadesinde şunları söyledi: “Ben Kurmay Başkanımız Avni Paşa ve komutanımız Adem Paşa içeride iken Bahadır Erdemli Albay odaya girdi. Yaklaşık yarım saat boyunca konuşuldu. Bu konuşmanın özünde Bahadır Albay komutanımıza ‘Komutanım ihtilal oldu, devleti ele geçiriyoruz, sizinde başımızda olmanızı istiyoruz’ şeklinde söylüyordu. Komutan çok sert bir şekilde ‘Ben zaten başınızdayım, sizin komutanınızım, ne demek istiyorsun’ şeklinde karşılık verdi.”

Kara Havacılık Komutanı olan ve görevi 15 Temmuz 2016 günü devralan Albay Hakan Keleş ise “tanık” sıfatıyla verdiği ifadesinde, yaşananları söyle anlattı: “2. Ordu’dan Bahadır Erdemli Albay askeri hattan beni arayarak bir tane İKU (insanlı keşif uçağı) hazır etmemi, İKU’nun Ankara’ya gideceğini söyledi. Ben, ‘niçin gideceksiniz?’ dediğimde, bir cevap vermedi. Bana, ‘Mustafa Özkan Albay geldi mi?’ diye sordu. Emir komutaya Mustafa Özkan’ın devam etmesini söyledi. Ben de kendisine ‘Ne saçmalıyorsun, devir teslim oldu’ dedim. Mustafa Albay, Bahadır Erdemli’ye ‘Emir komutayı komutanıma verdim, benim bakmamı istiyorsanız yazılı emir verin’ dedi ve telefonu kapattı. Bu arada yine Avni Angun ile bir telefon görüşmemiz oldu. Kendisine İKU istendiğini söyledim. O da bana ‘Kesinlikle İKU’yu kaldırma’dedi.”

BAŞARISIZ OLUNCA TARAF DEĞİŞTİRMİŞ

İddianamede “Yurtta Sulh Konseyi” tarafından yayımlanan mesaj formunda “görevine devam” şeklinde ibare yer alan 2. Ordu’nun eski komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin, darbe girişiminin başarısız olmasının ardından taraf değiştirdiği ve darbe karşıtı gibi göründüğü belirtildi. İddianamede Huduti için“ darbe teşebbüsünde bulunanların ele geçirilme sürecinin uzamasına neden olduğu, hatta daha öncesinde güvenlik kuvvetlerince İnönü Kışlasındaki darbecilerin yakalanması ve etkisiz hale getirilmesi için operasyon yapılmasını sürekli engellediği, Malatya Valisinin 2. Ordu’da herhangi bir hareketlilik olmadığına ve sıkıntı yaşanmadığına dair kendisinden açıklama yapmasını istemesine rağmen, bu açıklamayı ancak darbe girişiminin başarısız olduğunun anlaşılmasından sonra farklı bir pozisyon çizerek, sanki darbe karşıtıymış ve darbeciler tarafından enterne edilmiş gibi bir rol sergilediği” belirtildi.