'3 bin 581 hakim ve savcı görevinden uzaklaştırıldı'

Bekir Bozdağ, Adli Veri Bankası töreninde konuştu. Bozdağ "3 bin 581 hakim ve savcının meslekten uzaklaştırılmasına, 4 bin 235 yardımcı personelin meslekten uzaklaştırılmasına karar verilmiştir" dedi. Bakan adli yardıma ilişkin bütçenin arttırıldığına da dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adli Veri Bankası töreninde yaptığı konuşmada, "Tarafsızlığını yitirmiş, bağımsızlığını kaybetmiş yargı görevlilerinin devletine ve Anayasal düzenine sadakat vasfını yitirdiği gerekçesiyle yargı içerisinde de bir ayıklanmaya gidilmiş, bu güne kadar 3 bin 581 hakim ve savcının meslekten uzaklaştırılmasına, 4 bin 235 yardımcı personelin meslekten uzaklaştırılmasına karar verilmiştir" dedi.

Bozdağ, 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü sırasında Türk yargısının bu güne kadar olduğundan çok farklı bir duruş ortaya koyduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:"Anayasasına, kanunlarına, Türk devletine, milli iradeye, milli iradenin seçtiklerine sahip çıkmıştır. O gece henüz darbenin başarılı veya başarısız olup olmayacağı belli olmadığı bir ortamda savcılıklar, yargı görevi yapan hakimler bu konuda kararlarını vermişler, darbe teşebbüsüne kalkışanların gözaltı, yakalanma ve tutuklanmasıyla ilgili tavırlar ortaya koymuşlardır. Demokrasiye ölümüne sahip çıkmışlardır. Ben bu vesile ile bu güne kadar darbecilere yol gösteren bir yargıdan darbeye ve Anayasaya darbecilere ve anayasaya yapılan müdahalelere karşı hukuka sahip çıktıkları için tüm savcılarımız, hakimlerimiz, yargı görevi yapan herkese huzurlarınızda bir kez daha şükranlarımı arz etmek istiyorum.

MAHKEME SAYISINDA YÜZDE 73 ARTIŞ OLDU

Bozdağ, "Adli Yargı 2002'de 3 bin 581 mahkeme varken, şu anda 6 bin 201 mahkeme olduğu mahkeme sayısında yüzde 73 artış oldu" dedi. Yargılama yapan hakim ve savcıların sayısının mahkemelerin sayısının artmasının, teknolojilerin ilerlemesi ve mevzuat değişikliklerinin çok büyük etkisinin olduğuna dikkati çeken Bozdağ, şunları söyledi: "Adli tıp kurumu 2002'de 6 tane grup başkanlığı varken şu anda 9 oldu yüzde 50 artış oldu. Şube müdürlüğü 18 iken 70'e çıkardık bunu 81 ilimizi kapsayacak şekilde genişletmeyi hedefliyoruz. 2002'den bu yana Adalet Sarayı konusunda tam 223 adliye sarayını faaliyete geçirmiş olduk. Çok büyük bir devrimi burada gerçekleştirmeyi bir kez de sizin huzurunda ifade etmekte fayda görüyorum. Yargıda sosyal devlet anlayışı konusunda da önemli adımlar atıldı. Daha önce sadece sanıkların avukatlarına adli yardım yapılırken, belirli cezai gerektiren suçlarda mağdurlara ilk defa avukat desteğiyle adımlar atıldı. Hukuk yargılamasında adli yardımın kapsamı genişletildi, adli yardıma ilişkin bütçe arttırıldı. İlk defa Mağdur Hakları Daire Başkanlığı kuruldu. (ANKARA/DHA)