Üniversite bir yılda 207 bilim insanını kaybetti

Türkiye'deki üniversitelerde geçen yıl 207 akademisyen görevinden uzaklaştırıldı. Akademisyenlerin büyük bölümü 'barış imzacısı.'

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - Barış İçin Akademisyenler’in 11 Ocak 2016’da “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildirisinin kamuoyuna açıklanmasından bu yana üniversitelerden çeşitli biçimlerde koparılan barış imzacısı akademisyenlerin sayısı 207’ye ulaştı.

Çıkarılan OHAL Kanun Hükmünde Kararnameleri, istifalar, sözleşme yenilememe ve emekliye ayrılma nedenleriyle 207 bilim insanı üniversitelerden koparıldı.

En fazla akademisyenin ihraç edildiği, emekliye ayrıldığı ya da istifa ettiği üniversite, 21 akademisyenle, Erkan İbiş’in rektörlüğünü yaptığı Ankara Üniversitesi oldu. Ankara Üniversitesini 19 akademisyenle Kocaeli Üniversitesi, 14 akademisyenle Munzur Üniversitesi takip etti.

KHK İHRAÇLARI

OHAL kararnameleri ile yapılan ihraçlar açısından bakıldığında ise Kocaeli Üniversitesi ilk sırada yer aldı. Kocaeli Üniversitesi’nden 19 bilim insanı KHK ile uzaklaştırılırken, Ankara Üniversitesi’nden KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin sayısı ise 17 oldu. Munzur Üniversitesi’nden 13, Mardin Artuklu Üniversitesi’nden 10, Ege Üniversitesi’nden 9, Akdeniz Üniversitesi’nden 8 imzacı akademisyen KHK’larla ihraç edildi. KHK’larla üniversitelerden koparılan barış imzacısı akademisyenlerin sayısı 126 oldu.

Üniversitelerden koparılan barış imzacısı akademisyenlerin listesi şöyle:

listeyeni