Talimhane'yi bitiren fuhuş!

İstanbul'un konaklama merkezi olan Talimhane zor günler geçiriyor. Bombalı saldırılar nedeniyle boşalan oteller bölgesinde fuhuş yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yakın zamana kadar turistlerin İstanbul'daki uğrak yeri olan Talimhane artık fuhuşla anılıyor.  1994 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile turizm alanı ilan edilmiş bölge, 2004 yılında gerçekleştirilen yayalaştırma projeleri sayesinde tam anlamıyla bir 'oteller bölgesi' kimliğine kavuştu. Fakat İstanbul'da ardı ardına patlayan bombalar turizmi de vurunca Talimhane otelleri kapılarına kilit vurdu. Birçok otel yetkilisi bölgede fuhuşun yoğun olarak görülmeye başladığını, yetkililerin de buna engel olmadığını iddia etti. Bu iddiaların doğruluğunu araştırmak için iki gün boyunca Talimhane'yi izledik. İşte Talimhane sokakları ve otel yetkililerinin anlattıkları...

İLK GÜN: HAVA SOĞUK, KİMSE YOK

Perşembe günü akşam karanlığı çöktüğünde Talimhane'deyiz... Gece yarısına kadar gezdiğimiz sokaklar bomboş. Bir otel yetkilisi, "Muhtemelen hava soğuk olduğu için dışarı çıkmıyorlar. Polisler ilgilenmiyor. Bari siz ilgilenin belki bir şeyler değişir" diyor.

Cuma akşamı tekrar Talimhane'ye gidiyoruz. Lamartin Caddesi'nde dolaşırken üçlü gruplar halinde gezen seks işçisi kadınları görüyoruz. Talimhane sokaklarında tekrar tekrar tur atan kadınlar Lamartin Caddesi'nde bir adamla pazarlık yapıyor. Adam uzaklaşınca bu sefer biz kadınlarla konuşmaya çalışıyoruz. Fakat kadınlar Türkçe bilmiyor ve 'Sadece Arap' diyor.

'TALİMHANE'DEKİ EN BÜYÜK SORUN...'

İsminin 'Ali' olduğunu söyleyen bir otel yetkilisi ise, 'Talimhane'deki en büyük sorun hayat kadınları' diyor ve ekliyor: ''Pazarlıkta anlaşan kadınlar yanlarında erkeklerle ve geçici kimlik kartlarıyla birlikte otelde konaklamak için geliyor. Bizim otellerde birçok aile kalıyor. Ama Talimhane'de fuhuş arttığı için artık varolan müşterilerimizi de kaybediyoruz. Akşam karanlığı çöktüğünde üçlü ve ikili gruplar halinde yabancı kadınlar müşteri bulmak için Talimhane'de gezmeye başlıyor. Sadece Arap kadınlar değil aynı zamanda Azerbaycanlı kadınlar da fuhuş ticareti yapıyor. Birçok otel sahibi ise artık müşteri bulamadığı için buna mecbur kalıyor."

'TALİMHANE ESKİ TALİMHANE DEĞİL'

Ali'nin yanından ayrıldıktan sonra bize burada 'kadın ticareti' yapıldığını söyleyen bir otel yetkilisi daha, "Evet burası eski Talimhane değil..." diyor. 3 yıl öncesine kadar otellerin tıklım tıklım dolu olduğunu anlatan yetkili, geçenlerde Taksim'de bir müşterisini ailesi ile birlikte gördüğünü, müşterisine otele artık neden gelmek istemediklerini sorduğunda şu cevabı aldığını söylüyor: "Artık orası güvenli değil. Biz Levent'teki otellerde kalıyoruz."

Bir esnaf durumu, “Eski Laleli neyse Talimhane de o” sözleriyle anlatıyor. Söylenene göre, başta Faslılar, Ürdünlüler ve Suriyeli kadınlar bölgede seks işçiliği yapıyor veya yapmaya mecbur bırakılıyor.

Semtte kapanan otellerden birinin işletmecisi ise kendilerinin bir aile oteli olarak hizmet verdiğini söyleyerek, "Misafirlerimiz Taksim Meydanı'na gidip gelene kadar gördüklerinden dolayı rahatsız olduklarını söylüyorlar" diyor.

TEK BAŞINA OTURAN KADIN TACİZ EDİLİYOR

Esnaf, semtte yeni bir ‘arz-talep’ dengesi oluştuğundan, belirli yerlerin bir süredir bu amaçla kullanıldığından söz ediyor. Polisin ara ara baskın yaptığını ama bu sorunun bir türlü çözülemediğinin altını çiziyor.

İşyeri Talimhane’de olan bir kadınsa, iş çıkışı bir arkadaşını beklemek için oturduğu kafede ‘şüphe çektiğini’, bakışlardan rahatsız olduğunu anlatıyor. Öyle ki, şehrin göbeğindeki Talimhane’nin sokaklarında, genç bir kadın için hava karardıktan sonra yalnız yürümek bile zorlaşmış durumda…

Talimhane otelleri kapılarına kilit vuruyorTalimhane otelleri kapılarına kilit vuruyor