Demirtaş davasında erteleme kararı

Demirtaş'ın DBP kongresindeki konuşmasından yargılandığı davada kovuşturma ertelendi. Dava savcısı FETÖ'den tutuklanmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 2011 yılında Adana BDP İl Kongresi'ndeki yaptığı konuşma nedeniyle hakkında açılan davanın duruşması, dün Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, kovuşturmanın ertelenmesi kararı çıktı.

Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı davanın savcısı Abidin Bozkan, "Fethullah Gülen Terör Örgütüne üye olmak" gerekçesiyle tutuklanmıştı. Demirtaş 2011 yılında yaptığı ve dokunulmazlıkların kaldırılması aşamasında fezleke konusu olan konuşmasında, "Bizim evrensel standartlardaki hukuk karşısındaki boynumuz kıldan incedir. Biz hukuka saygılıyız ama AKP’nin çıkardığı bu gayri meşru kanunlara, AKP’nin komplolarına boyun eğmeyeceğiz. Bizi bu halimizle, bu kimliğimizle, bu inancımızla, bu düşüncemizle kabul etmek zorundalar. Kürt halkı olmadıkça, Türk halkı özgür olmaz" demişti.

'FEZLEKELERİN TARİHİ AYNI'

Dün görülen duruşmaya Edirne Cezaevi'nden SEGBİS yöntemiyle bağlanan Selahattin Demirtaş savunmasında, "Benim hakkımda Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Meclis’e gönderilen fezlekeyi düzenleyen Başsavcı vekili Abidin Bozkan, FETÖ soruşturması sebebiyle tutukludur. Fezleke yaptığım konuşmadan aylar sonra düzenlenmiştir. Fezlekenin düzenlendiği 07/02/2012 tarihi MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrıldığı gündür. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün beyanından anlaşıldığı üzere, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye gitmemesinin sebebi Abdullah Gül’ün talimatıdır. Aynı yönde zamanın Başbakanı ve Adalet Bakanı’nın da bu yönde bir talimatı olduğunu beyanlardan anlıyoruz. Bu soruşturmanın siyasi saiklerle yapıldığını söylemesi üzerine Hakan Fidan bu ifadeye gitmemiştir. Eski Kurul Daire Başkanlarından İbrahim Okur da itiraflarında bu şekilde beyanlarda bulunmuştur. Şimdi o dönemde MİT Müsteşarı’nın savcıya ifade vermeye gitmemesi devlete kafa tutmak olmuyor da, bizim gitmememiz mi devlete kafa tutmak oluyor. Buna dikkat çekmek istiyorum. Çünkü fezlekelerin tarihi aynı tarihtir" dedi. (HABER MERKEZİ)